Gemeente pakt voorkeursrecht grond Van Herk naast De Kuip

20 April 2021, 14:58 uur
Politiek
mainImage
Bedrijventerrein naast De Kuip

door Jan D. Swart

De Rotterdamse miljardair Aat van Herk, die eigenaar is van de bedrijfsloodsen en de grond naast De Kuip, mag die niet meer aan derden verkopen. De gemeente Rotterdam gaat gebruik maken van het voorkeursrecht. Het gebruik van dit zogenaamde Wfg-instrument moet in juni door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

Voor Aat van Herk betekent dit dat hij grond en de onooglijke opstallen alleen nog aan de gemeente kan slijten. Beleggers zijn hiermee uitgesloten. Als Van Herk niet wil verkopen - wat geen verplichting is - zou de gemeente op den duur wel tot onteigening over kunnen gaan. Maar dat is een proces van jaren en daar kan de ontwikkeling van Feyenoord City niet op wachten. Met het gebruik van het voorkeursrecht komt Van Herk daarom in een gunstige onderhandelingspositie. 

Toch behoort de vastgoedmagnaat in het Feyenoord City-traject tot de partijen die het meeste heil zien in een grootschalige renovatie van De Kuip. Hij omarmt in dat verband het plan van het consortium DMK. Ook wilde hij – kort voor de coronacrisis – nog 50 miljoen investeren in De Kuip om de bvo te helpen. Maar mogelijk ook als eerste aanzet om dan maar meteen eigenaar van De Kuip te worden. 

In dat geval was zijn bod toen 35 miljoen hoger dan van de Stichting Vrienden van De Kuip onder financiële aanvoering van Feyenoord-supporter Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV en van Novamedia. Novamedia is de bedenker en eigenaar van het Postcode Loterij-concept en runt goededoelenloterijen in vijf landen. Zijn bod werd afgewezen. Dat van Van Herk is blijven steken bij de commissarissen van de bvo en heeft de Stichting Kromme Zandweg (eigenaar van De Kuip) niet officieel bereikt. 

Van Herk heeft – net als de denktank Stadion op Zuid – bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion. Hij vindt dat het bestemmingsplan pas goedgekeurd had mogen worden als de investering rond was. Nu is er zelfs nog geen bouwprijs bepaald.

Het bezwaar van Stadion op Zuid is dat de financiële uitvoerbaarheid van het stadionplan onvoldoende is aangetoond. Voor Stadion op Zuid geldt bovendien dat het mobiliteitsplan nog steeds negatief uitpakt voor de supporters. Bovendien worden zij via het seatingplan geconfronteerd met fors hogere toegangsprijzen.

Het omstreden project wacht nu op het rapport van de Rekenkamer, de vaststelling van de bouwprijs, de uitspraak van de Raad van State, de voltooiing van de Position Paper en de daarna in te nemen standpunten van zowel de gemeenteraad als de Raad van Commissarissen van de betaald voetbaltak van Feyenoord.

De bvo Feyenoord heeft tot nu toe alleen de businesscase goedgekeurd door genoegen te nemen met de jaarlijks fictieve 25 miljoen uit de exploitatie van het nieuwe stadion. In 2017 ging men uit van 17 miljoen, terwijl de bvo in 2019 zelf zei 40 miljoen nodig te hebben.

Duidelijk is dat de directie en de Raad van Commissarissen van de bvo inmiddels beseffen dat de jaarlijkse inkomsten uit de expolitatie van het nieuwe stadion alleen maar (het natte vingergetal van) 25 miljoen per jaar kan overstijgen wanneer er kan worden bezuinigd op de bouwsom. De vraag is alleen of de gemeente dit wil met het oog op de veiligheid.

Het elite-project wordt actueel opvallend ingekapseld door stadhuisprestige. Van Herk zelf is noodgedwongen zwijgzaam omdat hij ziek is. Hij lijdt aan MS.