Men hoefde maar naar de uitdrukking op de gezichten van de wethouders Kasmi en Van Gils te kijken om een bevestiging te krijgen van hun voornemen om de pretentieuze aftelklok voor het Songfestival niet te slopen. Daar vroeg de PVV om, terwijl de Partij voor de Dieren, Nida en Leefbaar Rotterdam in elk geval aangetekend wilden hebben dat het moreel verwerpelijk is dat de gemeente zaken doet met een bedrijf waarvan de aandeelhouder (dus eigenaar) een zedendelinquent is.
Het gaat om de veroordeelde Van Z. Hij was tot april 2018 bestuurder en zakelijk directeur van het kunstcollectief Mothership, dat later de aanbesteding kreeg voor het maken van de - fors in het oog springende - Songfestival-aftelklok op het Museumpark.
Kort na die datum werd Van Z. veroordeeld vanwege een zedenmisbedrijf met een minderjarige. De teksten van de rechter, die het altijd rustige, maar nu boos geworden raadslid Van der Velden vandaag in de raadsvergadering voorlas, logen er niet om. Hij sprak van een roofdier. ‘’En daar doet de gemeente zaken mee’’, zei hij. ‘’Moreel verwerpelijk.’’
Te meer omdat er allerlei kinderacties verbonden zijn aan die klok, waarvan raadslid Meeuwissen al eerder eiste dat die zou worden afgebroken. Vandaag herhaalde hij het opnieuw met een motie, waarover donderdagavond gestemd wordt.
Maar die klok wordt natuurlijk niet afgebroken. Die wereldschande wil het stadsbestuur niet, dus waren alle coalitiepartijen veelzeggend als muisjes zo stil tijdens het debat. Roofdier of niet.
‘’Ik kan dit niet rijmen met mijn moreel kompas’’, herhaalde Van der Velden van de Partij voor de Dieren zijn standpunt nog maar eens in andere woorden.
Ook om daarmee zijn collega Meewissen van de PVV te ondersteunen, die zijn tanden in het dossier had gezet en aantoonde dat Van Z. nog steeds op de site van Mothership te zien was. Wethouder Kasmi had geen tijd gehad om er na te kijken. Hij zou het alsnog doen. Maar waarschijnlijk is hij dan te laat en is de link van Mothership naar Van Z. inmiddels verdwenen.
Kasmi had maar één sterk punt in de discussie. De medewerkers van Mothership zijn niet verantwoordelijk voor wat hun ex-baas privé heeft misdaan. ‘’Neemt niet weg dat die medewerkers geld verdienen voor een kindermisbruiker’’, zei Meeuwissen.
Men kon zien dat wethouder Kasmi blij was dat de opposanten op het laatst geen spreektijd meer hadden en dat zijn collega Van Gils - juridisch geschoold - hem kwam helpen. Slotsom: de coalitie en het stadsbestuur maakten er weer één grote solidariteitshug van om een wereldafgang te voorkomen.