Gemeenteraad kiest voor bouwen, niet voor Feyenoord: 40-2

20 June 2024, 18:37 uur
Politiek
mainImage

De PvdA en GroenLinks kregen een weifelend ja voor honderden sociale woningen extra op Zuid en zeiden in ruil daarvoor ja tegen het concertverbod in De Kuip.

De Partij voor de Dieren (altijd tegen de afbraak van De Kuip geweest) kreeg de toezegging dat er meer bomen (dus meer vogels) komen in het plangebied Feyenoord 2.0 en zei in ruil ja tegen de 12 miljoen euro, die de NV Stadion Feyenoord nu krijgt om de schuld bij Goldman Sachs af te lossen.

Leefbaar Rotterdam krijgt niets terug (*), maar zat met handen en voeten gebonden aan het coalitieakkoord en koos on-Fortuynistisch als een lammetje zo lief voor de escape van de raad van commissaris van de N.V. Stadion die verantwoordelijk is voor het besluit om 15 miljoen uit te trekken voor een nieuwbouw stadion die er vanwege een slecht businessplan voor het betaalde voetbal en verdere luchtfietserij van D66 niet kwam. Besluit: Raad van State. 

De VVD heeft vier targets. Bouwen, bouwen, bouwen. We horen het hun coryfee Vincent Karremans, die naar Den Haag gaat, nog zeggen in 2018. Hij ging er zelfs voor te paard. Drie targets. En de vierde valt in de prijsklasse midden tot hoog. Bedoeld om de stad terug te geven aan de Rotterdammers, die in de loop der jaren een beetje geld hebben verdiend en eerder (teleurgesteld) om uiteenlopende redenen vertrokken. Daar is veel voor te zeggen. 

Met de aangenomen motie dat D66-bouwwethouder Zeegers, die ook als raadslid altijd eerlijk en consistent is geweest geen boodschap te hebben aan de emotie en historie van De Kuip, verder geen hindernissen zal opwerpen als op enig moment het stadion naar drie ringen wil, blies de VVD heel slim veel pijn de raadzaal uit. Waarmee ook het CDA tevreden was.

Dat niemand in de toekomst kan kijken speelde gisteren even totaal geen rol in de gemeenteraad. Opmerkelijk, want daar zijn ze (ook en wel) voor benoemd. Met 40 stemmen voor en 2 tegen werden alle concerttoekomstmogelijkheden voor De Kuip onmogelijk gemaakt. Die stemming gaan de geschiedenis in. 

Niettemin was het voor burgemeester Aboutaleb een gelegenheid om te zeggen: de felicitatie is aan de bouwwethouder. In kringen van de Feyenoord-supporters, die zuiver en alleen kijken naar het belang van het betaalde voetbal van hun club, viel dat volstrekt in verkeerde aarde. Op Twitter (X) las men in de herhaling: de burgemeester bedoelt met zijn felicitaties niet de woningwethouder, maar de directeur van de N.V. Stadion.

De twee raadsleden (partijen) die niet volgzaam wensten te zijn en het belang van het betaalde voetbal van Feyenoord tot in de verre toekomst wilden veilig stellen (dus een stadion met concerten) waren de SP en de Jongere Oudere Unie (ex-50Plus).

(*) behalve een knuffel van D66, VVD en Denk.