Of de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moet worden afgerekend op de te drukke demonstratie van maandag, is aan de gemeenteraad. Het kabinet wil zich daar niet in mengen, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.
PVV-leider Geert Wilders eiste dinsdag bij het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer Halsema's ontslag. De wet geeft het kabinet formeel die bevoegdheid, maar Grapperhaus vindt dat het lot van de burgemeester aan de lokale democratie is.
Het kabinet gaat de burgemeesters die de veiligheidsregio's voorzitten dinsdag wel nog eens "nadrukkelijk" vragen duidelijke regels te stellen voor demonstraties. Daarbij moeten zij aandacht schenken aan het gevaar van te grote drukte en daarmee de verspreiding van het coronavirus.
Halsema liet Grapperhaus tijdens de betoging tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten weten dat het te druk werd op de Dam, maar dat ze niet wilde ingrijpen. Ze vreesde dat de politie op woede en verzet zou stuiten en dat beëindiging van de demonstratie uit de hand zou kunnen lopen. De minister toonde daarvoor toen begrip. Maar hij had Halsema ook niet tot een ander besluit kunnen brengen, onderstreept hij. Zulke besluiten zijn aan het stadsbestuur.
Grapperhaus gaat wel met het stadsbestuur overleggen hoe ze "kunnen uitdragen naar alle Amsterdammers" dat dit "echt niet meer zo moet". Hij belooft ook zijn best te doen om de steun van Nederlanders voor de coronavoorschriften te behouden of te herwinnen. "Met campagnes, persoonlijke optredens, noem maar op." De Kamer vreest dat het draagvlak door de taferelen op de Dam is afgekalfd. "Op ons als kabinet rust de zware taak om de komende weken de mensen te blijven doordringen van de ernst van de zaak", aldus de minister.
Door: ANP