Met de nieuwe Coronagolf in het najaar in aantocht schijnt de GGD in Rotterdam nu al moeite te hebben met het vinden van voldoende prikpersoneel. Niet zo verwonderlijk vindt men bij de fractie van de Partij van de Arbeid in Rotterdam, want veel GGD-routiniers zijn een paar maanden geleden – is raadslid Engberts ter ore gekomen – na het krijgen van twee tijdelijke contracten, ontslagen. Nu de nood weer aan de man komt moeten ze via uitzendbureaus terugkeren.
‘’Een draaideurbeleid dat zorgt voor onderwaardering en ondermijning van bestaanszekerheid’’, en dus wil de PvdA van de nieuwe zorgwethouder Struijvenberg de garantie dat de zorgmedewerkers die straks naar verwachting van minister Kuipers weer hard nodig zijn een fatsoenlijk loon krijgen, maar dan wel blijvend in GGD-verband.
‘’We hebben de vorige zorgwethouder al eerder gevraagd waarom er destijds niet tot amper gebruik gemaakt is van de ontslagvergoeding die landelijk is aangeboden. Toen kregen we als antwoord dat de regeling primair bedoeld was voor gemeenten met kleinere begrotingen en veiligheidsregio’s die alleen een GGD en ambulance dienst hebben. Volgens hem leidde het vast aannemen van GGD-medewerkers tot risico’s voor de gemeente. Het zou een onevenwichtige opbouw binnen het gemeentebestand veroorzaken’’, herinnert Engberts zich, die met die uitleg ook genoegen nam. Niet in de laatste plaats omdat de PvdA deeluit maakte van het college, waarin het CDA de zorgportefeuille had. Naar het oordeel van Leefbaar (Van Elck) benedenmaats. En naar nu blijkt was ook de PvdA achter de schermen ontevreden.
Nu Leefbaar de zorgportefeuille heeft doet Engberts een nieuwe poging om zorgmedewerkers van de GGD fatsoenlijk behandeld te krijgen en een bestaanszekerheid te geven. Met naar zijn mening ook een logische reden. ‘’We willen mensen op de lange termijn weerbaar maken tegen Corona, waardoor de kans groot is dat dergelijke campagnes op jaarlijkse basis nodig blijven, mogelijk meermaals per jaar.’’