Gladde presentatie Feyenoord City oogst kritiek

20 November 2020, 03:28 uur
Politiek
mainImage
V.l.n.r. boven: Pascal Lansink (voorzitter Commissie) en Ron de Jong. Onder: Hans van Rossem.

door Jan D. Swart

Het is een geluk voor de ongetwijfeld dure vertegenwoordigers van de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas dat er in Rotterdam nog geen variant van Voetbal Inside over de plaatselijke stedelijke politiek bestaat. De voor het grote publiek onbekende Rob de Jong zou er gisteravond finaal door de mangel zijn gegaan. 

Semi-ambtenaar De Jong was gisteravond in het kader van de Voortgangsrapportage van Feyenoord City zó enthousiast over het al jaren oude en omstreden project, dat hij het woord enthousiast elf keer herhaalde. In een klein politiek appgezelschap riep men hem meteen uit tot de standwerker van de avond. Hij kon zó op de markt, vond men. Geef hem een doos eieren en hij verkoopt die voor veertig euro.

‘’Dank voor uw bijdrage’’, zei raadslid Ellen Verkoelen, want correct als men is, hoort men dat te zeggen. Waarna Verkoelen er meteen achteraan slingerde: ‘’Maar ik heb dit riedeltje van u al zo vaak gehoord. Het is de STER-reclame. Niks nieuws onder de zon.’’

De Jong prees de voortgang van Feyenoord City, prees de werving van de grond, was blij met lening van de Bank van de Nederlandse Gemeenten zodat het proces niet hoefde te stagneren, complimenteerde iedereen die bij het proces betrokken was, afijn, hij deelde kushandjes uit, stak bloemetjes in denkbeeldige revers, en had ook al met de knip gerammeld om de voortgang van de gebiedsontwikkeling op Zuid geheel gelikt te laten bejubelen door de Rotterdamse stadsdichter Dean Andrew Jake Bowen. Thema: Ik zie het voor me. Ook was er een bakfiets in beeld. Daar zat hij wel beetje mee. 

En dan Pieter Schol van de SP, die er helemaal kierewiet van werd en aan het begin van de nacht, digitaal wandelend in z’n eigen huis, wanhopig riep: ‘’Ik ben beland in een Engelse soap. Het plan deugt bouwkundig niet, financieel niet en planologisch niet.’’

Rob de Jong was toen allang helemaal tevreden naar bed. Zijn financiële expert Hans van Rossem ook. Ze hadden de complimenten gekregen van de dames van het CDA en D66, die van enthousiasme bijna kleine gilletjes slaakten. Vooral toen De Jong zei dat het groen in het gebied zou overheersen. ‘’Ik word hier heel gelukkig van’’, zei raadslid Eskens van het CDA letterlijk, en omdat ze op dat moment beiden in beeld waren, De Jong en zij, zag je De Jong blozen en groeien.

‘’Maar hij lult wel uit z’n nek’’, zei SP-er Schol, ''want alles wat niet in orde is, wordt gewoon verzwegen.''

De oppositie prikte met een grote hooivork door de presentatie van de beide heren heen. De Jong werd gelinkt aan het Platform Ontwikkeling Rotterdam. Van Rossem aan zijn tijd bij de afdeling Stadsontwikkeling. Allebei meesters in de gladde taal. Allebei voor de oppositie gelinkt aan de tijden dat Adriaan Visser, de grote bedenker van Feyenoord City, samen met Carl Berg van de N.V. Stadion in Rotterdam op bouwgebied de scepter zwaaiden

‘’Allemaal één pot nat’’, riep Ellen Verkoelen van 50Plus. Het was toen kwart voor één 's nachts. Commissie-voorzitter Pascal Lansink van de VVD zat letterlijk en figuurlijk te knikkebollen.

En iedereen fluisterde, want iedereen had tijdens de digitale uitzending wel iemand thuis in een bedje nabij.