Grensoverschrijdend gedrag stijgt vooral bij seniorvoetbal

15 February 2023, 06:55 uur
Politiek
mainImage

Ook in Rotterdam zijn er de afgelopen twee jaar meer meldingen binnenkomen van grensoverschrijdend gedrag bij sportverenigingen. In 2020 waren het er nog slechts 9, een jaar later 10 en in 2022 in totaal 24. Een echte oorzaak voor de stijging is niet aanwijsbaar, heeft wethouder Achbar laten weten. Wat naar alle waarschijnlijkheid in 2022 wel heeft meegewerkt is dat door alle aandacht rond landelijke casussen (ook buiten de sport) slachtoffers zich meer gesteund voelden.

De afgelopen maanden hebben voornamelijk voetbalverenigingen zich gemeld bij Rotterdam Sportsupport. Zij ervaren sinds september 2022 meer agressie, drugsgebruik en ander ongewenst gedrag. Voornamelijk bij seniorenelftallen. Rotterdam Sportsupport is in overleg met de voetbalverenigingen een aanpak hiervoor aan het (her)ontwikkelen.

Uit onderzoek van de NOS bleekt dat er in 2022 gemiddeld 800 meldingen binnenkwamen van grensoverschrijdend gedrag bij het Centrum Veilige Sport Nederland. In 2022 waren dat er 1400 - bijna twee keer zoveel. Op dat alarmbericht anticipeerde de Rotterdamse VVD, omdat er in Rotterdam 300 sportclubs actief zijn.  

Rotterdam Sportsupport biedt die clubs proactief diverse trainingen aan, verder bijeenkomsten, columns, podcasts en nieuwsbrieven voor sportbestuurders, trainers en scheidsrechters. ‘’Door middel van deze trainingen en informatie krijgen zij instrumenten aangereikt om ongewenst gedrag te herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Daarnaast heeft Rotterdam een uitgebreide en actieve vertrouwenscontactpersonen community in de sport, waardoor zaken goed en snel worden opgepakt’’, aldus sportwethouder Achbar.

Rotterdam Sportsupport is niet de enige instantie waar sportclubs terecht kunnen met hun melding. Het kan ook bij de (zeden)politie en de GGD. Landelijk kan men melding toen bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).