Griffie geeft negatief behandeladvies 'leuzenicident Oud & Nieuw'

25 January 2023, 06:35 uur
Politiek
mainImage
ANP

Mogelijk dat komende donderdag het debat in de gemeenteraad over de foute leuzen op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling geen doorgang vindt. De Griffie – het ondersteunende orgaan van het stadsbestuur en de gemeenteraad – heeft een negatief behandeladvies afgegeven. Officieel onbekend op advies van wie, maar het meest logisch is dat burgemeester Aboutaleb hiertoe het initiatief heeft genomen. Met name omdat donderdagmiddag in commissieverband al gepland stond dat de hernieuwde aanpak radicalisering, extremisme en polarisatie zou worden behandeld.

Beide onderwerpen kunnen op die manier worden samengevoegd. In commissieverband vindt de portefeuillehouder (in dit geval Aboutaleb) dit beter dan tijdens de actualiteitenagenda van de gemeenteraad. Commissievergaderingen staan namelijk minder in de spotlights en geven meer rek aan de zaak. Waarschijnlijk is er voor een gedegen onderzoek meer tijd nodig. De beslissing over het wel of niet behandelen van het incident wordt donderdag overigens eerst aan de gemeenteraad voorgelegd.

De aanvraagster voor de snellere behandeling (via de actualiteitenraad) is Agnes Maassen, de fractievoorzitter van D66 in Rotterdam. Ze wil alle mensen die verantwoordelijk zijn voor de context waarin de leuzen ‘white lives matter’, ‘vrolijk blank 2023’ en ‘Zwarte Piet deed niets verkeerd’ tijdens het nationale aftelmoment geprojecteerd werden op de pyloon van de Erasmusbrug zo snel mogelijk voor de rechter brengen.

Extra ernstig in deze zaak maakt dat de leuzen zo’n groot podium hebben gekregen, vindt Maassen, die op voorhand de toon van het debat aangeeft: ‘’Dit mag nooit meer gebeuren. Dus willen we weten wie hier verantwoordelijk voor is en of welke organisatie hier achter zit en welke stappen ondernomen kunnen worden om hen hiervoor te straffen. Eén van de leuzen was ‘we must secure the existence of our people and a future for white children’, een leus die in Amerika in alt-right-kringen gebruikt wordt. Wij willen als fractie weten hoe het staat met deze alt-right beweging in de stad.’’