Wie in Rotterdam in een beschermd stadsgezicht woont en dat meestal duur ogende huis wil verduurzamen loopt bij de gemeente Rotterdam tegen een muur van loketten en regels aan. In de huidige welstandsvisie is er nauwelijks ruimte voor en de nieuwe komt pas in 2025. Kunnen de bewoners niet op wachten, vindt GroenLinks-raadslid Astrid Kockelkoren, die er een burgerbrief over ontving.
Het voornemen van het stadsbestuur om vooruitlopend op nieuwe criteria voor energieopwekkende panelen te gebruiken lost de zorgen ook niet op. ‘’Het gaat bijvoorbeeld ook om isolatie of het installeren van een warmtepomp, en vaak is voor dat alles ook een aanpassing van muur- of dakconstructie nodig’’, aldus Kockelkoren in het kader van de gezamenlijke linkse en Europese klimaatdoelenrace. Daarom vindt ze het kwalijk dat dit stadsbestuur – waar GroenLinks na het lokale verkeersdrama tussen 2018 en 2022 geen deel van uitmaakt – Rotterdammers tegenwerkt in hun verduurzamingsplannen.
In een brief aan milieuwethouder Zeegers (D66) vraagt ze of er bereidheid is de volledige paragraaf over verduurzamen uit de welstandsnota naar voren te halen, in plaats van slechts een los punt over energieopwekkende panelen? En dat is trouwens een herhalingsvraag, want de eerste blijkt door de wethouder nooit te zijn beantwoord.
‘’Te druk met fotoshoots als er wéér een eerste paal moet worden geslagen’’, brieste een GroenLinkser in de wandelgangen van het stadhuis en dat was Kockelkoren niet.