GroenLinks en Volt willen lekkere luie stadsbankjes

27 January 2023, 07:05 uur
Politiek
mainImage

De politieke zusterorganisaties GroenLinks en Volt stellen het op prijs dat Rotterdammers even lekker languit in de buitenlucht van de stad ongedwongen met gestrekte benen op een stadsbankje weg kunnen dutten. Maar ‘hostile architecture’ (vijandige architectuur) voorkomt dit. Vele Rotterdamse bankjes hebben namelijk stalen armleuningen. En dat ligt niet lekker.

Toen de andere zusterorganisatie Partij van de Arbeid er in 2021 naar vroeg, antwoordde de toenmalige buitenruimte-wethouder Wijbenga (nu burgemeester van Vlaardingen) dat die bankjes al vijftien jaar niet meer zo ongastvrij worden gemaakt. Daarna was het ruim een jaar stil.

Maar ze zijn er nog steeds, en ze nog even onvriendelijk, hebben de raadsleden Mina Morkoç (GL) en Tim Kind (Volt) opgemerkt. Bovendien worden ook de skaters door ‘Hostile architecture’ gedupeerd: anti-skate richels en stenen die uitsteken onder overkappingen.

Straks is het lente en dan willen Morkoç en Kind dat de Rotterdammers bij de eerste zon ‘’hun tukkie’’ kunnen doen op buitenbankjes zonder ijzeren punten. Hun verzoek aan wethouder Karremans is dan ook: wil je alle foute bankjes in de stad bij elkaar optellen, het aantal aan ons doorgeven en ondertussen op z’n minst zorgen dat de stalen punten worden weggevijld.

Twintig jaar geleden werden de bankjes juist van stalen punten voorzien om de nieuwe lamlendigheid (samenscholingen) te ontmoedigen.