GroenLinks geschokt: de NAM wil in Rotterdam boren

11 December 2021, 23:31 uur
Politiek
mainImage
Raadslid Leewis

Niet alleen raadslid Stephan Leewis kan zich moeilijk voorstellen dat het waar zou zijn dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voornemens is om aardolie te gaan winnen onder een gebied dat loopt van Charlois tot Schiemond, waarschijnlijk zullen de meeste Rotterdammers het idioot en onbestaanbaar vinden en juist daarom wil Leewis van GroenLinks komende donderdag tijdens de raadsbehandeling over dit onderwerp van het Rotterdamse stadsbestuur hom of kuit.

‘’Midden in een klimaatcrisis moeten we juist stoppen met het oppompen van fossiele brandstoffen. Maar daarnaast vinden wij het ook absurd dat aardolie wordt gewonnen onder Rotterdamse wijken waar tienduizenden mensen wonen. En dan ook nog eens deels onder de Waalhaven waar zich veel bedrijven en kwetsbare industrie bevindt’’, aldus Leewis, die boringen wil voorkomen. ‘’Daarnaast hebben wij ook vragen over de veiligheid van de boringen en de impact op bewoners en de impact op het Rotterdamse klimaatbeleid.’’

Niet uitgesloten is dat GroenLinks op het spoor van de aardoliewinning is gezet door een brief aan de gemeente van een verontruste inwoner uit de Watergeursstraat, die een kaart met een tekening van een olieveld had ontvangen: het winningsgebied. Tevens bleek er een digitale informatiesessie belegd te zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de NAM gezamenlijk.

De NAM) wint overigens in West-Nederland al sinds de jaren zestig aardolie uit verschillende olievelden. Voor de oliewinning in de gemeente Rotterdam die in 1984 startte is er in 2020 een gewijzigd winningsplan ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ''Het is een actualisatie van de al bestaande vergunning om aardolie te mogen winnen. De actualisatie van het bestaande winningsplan leidt tot een langere productieduur en een hoger volume winbare aardolie, maar niet tot een toename van effecten voor de omgeving'', laat de NAM weten.

''In het plan is ook de mogelijkheid opgenomen om eventueel een aantal nieuwe putten te boren. De bodemdaling door de verlenging van de productie is berekend op twee cm en de kans op seismiciteit is ‘verwaarloosbaar’. Het olieveld Rotterdam is sinds 1984 in productie. In die periode is nog nooit bodem beweging geconstateerd.''