GroenLinks hoopt dat Rotterdam de vogelklas van Karel Schot redt

12 May 2023, 06:27 uur
Politiek
mainImage
De Karel Schot Vogelklas in de vijftiger jaren

Raadslid Mina Morkoç van GroenLinks heeft een beroep gedaan op het stadsbestuur van Rotterdam om geld beschikbaar te stellen voor de Stichting Karel Schot, die al sinds mensenheugenis zorg draagt voor de wildopvang in Rotterdam. Jaarlijks worden er 10.000 dieren uit Rotterdam en de regio van de dood gered, maar nu dreigt sluiting.

‘’Door het sluiten van kleinere asielen rondom Rotterdam is de nood tot opvang bij Karel Schot alleen nog maar groter geworden. Niet alleen dieren uit Rotterdam worden bij het centrum opgevangen, maar ook dieren uit buurgemeenten. Het is daarom van belang dat niet alleen Rotterdam haar verantwoordelijkheid neemt, maar ook de buurgemeenten en de provincie Zuid-Holland hun steentje bijdragen’’, aldus de fractie van GroenLinks.

“Wij willen voorkomen dat de situatie zodanig erg wordt dat dieren moeten worden geweigerd”, vindt raadslid raadslid Mina Morkoç.

De geschiedenis van de beroemde Karel Schot-vogelklas begint in 1950 als bij de toenmalige schoolmeester Schot een duif gebracht wordt. Omdat hij graag biologieles gaf en ook zijn leerlingen interesse voor de natuur wilde bijbrengen,  besloot hij het dier in de klas te verzorgen. Samen timmerden ze een hok voor hem en na een tijdje was de vogel weer opgeknapt en kon weer vrijgelaten worden. Al gauw werd vaker een zielige vogel meegebracht door de leerlingen. En langzamerhand kwamen er steeds meer zelfgebouwde hokken in de klas te staan. Uiteindelijk zelfs zoveel, dat de helft van de klas uit leerlingen bestond en de andere helft uit vogelhokken.