GroenLinks Rotterdam geen fan van de politie

2 August 2023, 06:10 uur
Politiek
mainImage

D66 in Rotterdam is geen fan van de politie. De gevoelswaarde scheelt weliswaar door de samenstelling van hun fractie per vier jaar, maar tussen 2018 en 2022 kon de Rotterdamse politie-eenheid geen goed doen. Nu is die rol overgenomen door GroenLinks en blaast raadslid Judith Bokhove stoom af door zich midden in het zomerreces – nadat Rotterdam is opgeschrikt door de gebeurtenissen tijdens het opnieuw uit de hand gelopen Zomerfestival, en boos omdat Leefbaar dat feest nu wil cancellen - af te vragen of het inzetten van geweldsinstrumenten door de politie wel zorgvuldig gebeurt. Daar twijfelt de ex-verkeers- en filewethouder aan. Ze verwijst daarbij naar de landelijke politiecijfers uit 2022: 33.584 keer geweld gebruikt. Een toename van 12%.

In kringen van Leefbaar Rotterdam en de VVD roept men: ‘dan zal het wel nodig geweest zijn.’ Bij GroenLinks is een pak slaag al een misdaad. En dus vraagt Bokhove aan burgemeester Aboutaleb (op vakantie) ‘’hoe vaak er een geweldsinstrument ingezet wordt door de Rotterdamse politie en hoe dit aantal zich ontwikkelt en verhoudt tot andere delen van het land? ‘’

Omdat Denk nu in de coalitie zit (en Nida uit de politiek verdwenen is) eigent GroenLinks zich - met de verkiezingen in aantocht - bovendien de rol toe van bestrijder van etnisch profileren. Doet de Rotterdamse politie te vaak, lijkt Bokhove van mening te zijn.

’’Op 8 juni jl. verscheen een rapport van de Nationale ombudsman met betrekking tot een klacht over vermeend etnisch profileren van een jongen van 13 en zijn vriend. Ondanks het feit dat het onderzoek door de politie op straat door de ombudsman gegrond is verklaard blijkt dat de klachtenafhandeling bij de politie Rotterdam veel te wensen overliet’’, laat ze weten.

En verder: ‘’Er zijn belangrijke stappen in het onderzoek overgeslagen en de politiechef heeft bepaalde informatie niet gedeeld met de moeder van de jongen in kwestie. Een onafhankelijke partij die betrokken is bij klachtenafhandeling zou kunnen toezien op ordentelijke afhandeling van klachten’’, stelt ze voor. Met de daaraan gekoppelde suggestie: ‘’Deelt u onze analyse dat de Rotterdammer en de Rotterdamse politie gebaat zouden zijn bij het instellen van een onafhankelijk ‘klachtenloket’?

Onmiddellijk commentaar uit de hoek van Leefbaar: ‘’Toe maar. Nog een loket erbij. Alsof we er al niet genoeg hebben. Ook nog een kantoor en een fietsenrek erbij?’’

Bokhove: ‘’Uit onderzoek van Bureau Beke blijkt dat in Nederland, tussen 2016 en 2020, 84% van het aantal mensen dat overleed na contact met de politie ‘verward gedrag’ vertoonde. Heeft u’’, vraagt ze aanvullend aan de burgemeester, ‘’heeft u inzichtelijk hoe dit percentage is voor de regio Rotterdam en hoe zich dit door de jaren heen, sindsdien, heeft ontwikkeld?’’

En dan tenslotte haar meest vileine: ‘’Hoe kan het dat mensen, die na contact met politie, overlijden ongeïdentificeerd blijven?’’ In de trant van: leven we in Rusland?