GroenLinks Rotterdam: Pakje sigaretten naar 40 euro

6 January 2023, 06:52 uur
Politiek
mainImage
Astrid Kockelkoren

De fractie van GroenLinks in Rotterdam is bereid de vrijheid van de Rotterdammers aan banden te leggen en hun kosten te verhogen als dit hun gezondheid ten goede komt. Dat blijkt uit de mening van hun raadslid Astrid Kockelkoren op Twitter. Ze zegt daar: ‘’Als je als overheid de gezondheid preventief wilt aanpakken, maak dat pakje sigaretten dan 40 euro. Voer een vet- en suikertaks in en maak gezond eten goedkoop. Dán pak je de grootste ziekteverwekkers aan.’’

Kockelkoren reageert hiermee op een artikel in De Volkskrant waarin huisarts Bart Meijman vindt dat scherpe keuzes in de zorg onontkoombaar zijn. ‘’Maar’’ voegt hij eraan toe, ‘’politici en beleidsmakers durven die niet voldoende te maken.’’ Kockelkoren wil met haar tweet laten merken dat zij die lef wel heeft. 

Met zijn beweging Dappere Dokters wil huisarts Meijman het gesprek op gang brengen over heikele thema's als de maakbaarheidsillusie en de angst voor de dood.

GroenLinks Rotterdam is wel vaker actief in het willen ‘’opvoeden’’ van alle Rotterdammers. Hun huidige fractievoorzitter Judith Bokhove zette als verkeerswethouder (2018-2022) zelfs delen van het centrum af om de automobilisten te overtuigen dat hun uitlaatgassen daar niet meer thuishoren. Binnen het huidige stadsbestuur is die verkeersbevoogding overgenomen door D66 (voorwaarde om mee te ''regeren'' in Rotterdam) en wordt die door de VVD uitgevoerd. Naar verluidt wel met steeds meer tegenzin, (en tegengas van Leefbaar Rotterdam en Denk), omdat de files in het centrum na alle maatregelen niet zijn verdwenen en tijdens die files de motoren van de auto’s blijven doordraaien.