De Rotterdamse politie zit op social media met het doel om mensen te informeren over het politiewerk. Er zijn ongeveer 280 accounts van politiemensen actief en ze krijgen daarvoor training.
Dat schrijft burgemeester Aboutaleb aan raadslid Leewis van GroenLinks, die vond dat er op een Facebookpagina van de politie in Delfhaven fouten waren gemaakt bij een publicatie van een 18-jarige jongen die de avondklok overtrad.
Zijn aanhouding leidde tot een bekeuring, en daarna van de kant van de bekeurde tot schelden en zelfs doodsbedreigingen. De facebookpost van de politie ging vervolgens 'over de grens' van privaygevoeligheid. Dat vond GroenLinks en dat vond de politie later ook. De post is ook verwijderd.
Het bracht raadslid Leewis wel tot een algemene vaststelling. Deze: ‘’Het plaatsen van herkenbare foto’s van mensen op internet, waar nooit meer iets verdwijnt, is een straf op zich. Als je de wet overtreedt dan verdien je straf. Die straf staat in de wet en onze plaatselijke verordening. Maar daar hoort het herkenbaar op internet gezet worden niet bij.’’
Waarom zit de politie eigenlijk zo massaal op social media, terwijl het zich vijftig jaar geleden (naar de pers toe) beperkte tot het centraal selecteren van de allerbelangrijkste politieberichten?
‘’Rotterdammers krijgen er preventietips en een inkijkje om het politiewerk zo transparant mogelijk te maken. Daarnaast vraagt de politie ook geregeld hulp aan Rotterdammers bij het opsporen van verdachten of om tips bij vermiste personen. Ook probeert de politie op deze manier het contact met Rotterdammers laagdrempelig te houden en in verbinding te komen en te blijven met de inwoners’’, vindt Aboutaleb.
‘’Rotterdammers kunnen ook via social media (niet urgente) vragen stellen aan ons of hun opmerkingen kwijt. Met verslagen van aanhoudingen wil de politie mensen informeren over het werk dat zij doen. De beelden daarbij als nieuwsfoto’s. Maar uiteraard is het hierbij van belang dat de politie de privacy van de verdachten waarborgt.’’