mainImage

GroenLinks vraagt aandacht voor Long Covid-Rotterdammers

Lies Roest, fractievoorzitter GroenLinks
19 mei 2021, 21:00 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws

GroenLinks Rotterdam wil meer aandacht voor patiënten met ‘Long Covid’. Schattingen lopen uiteen, maar volgens onderzoek heeft 10 procent van de coronapatiënten last van een lange nasleep van de infectie. Vaak relatief jonge mensen die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen maar evengoed langdurig uit de running zijn.

Volgens GroenLinks-raadslid Roest is er voor deze categorie patiënten momenteel nog geen adequate hulp. Poli’s hebben te kampen met flinke wachtlijsten en bedrijfsartsen geven aan dat veel van hun Long Covidpatiënten nog niet aan het werk kunnen en dat zij de patiënten niet goed kunnen helpen.

‘’Tegelijkertijd’’, zegt Roest, ‘’is de behoefte aan advies en ondersteuning bij deze groep groot.’’ De patiënten kunnen momenteel alleen terecht bij het online platform C-support waar informatie wordt gegeven maar geen medische hulp. ‘’We maken ons daarom zorgen over deze groep, omdat die jonge mensen in de bloei van hun leven zijn en ineens behoorlijk beperkt in hun doen en laten.’’

GroenLinks heeft in een brief aandacht voor Long Covid gevraagd bij zorgwethouder De Langen en hem ook gevraagd of zij wel allemaal bekend zijn bij de GGD. Er zijn Rotterdammers met een officiële Long Covid-diagnose, maar ook mensen die deze diagnose niet hebben, bijvoorbeeld omdat zij tijdens de eerste golf niet getest konden of mochten worden op Covid-19.