Dagblad010 | GroenLinks wil fikse verhuisboete voor Unilever

GroenLinks wil fikse verhuisboete voor Unilever

mainImage

GroenLinks wil dat Unilever nog een fikse verhuisboete moet betalen omdat het was- en levensmiddelenconcern ervoor heeft gekozen om op papier een louter Brits bedrijf te worden. Door die stap loopt de Nederlandse staat veel dividendbelasting mis en in het Verenigd Koninkrijk hoeft Unilever straks helemaal geen dividendbelasting betalen.

De partij spreekt van "belastingontwijking" en is met een wetsvoorstel gekomen voor een soort eindafrekening in de dividendbelasting bij dit soort bedrijfsverhuizingen en fusies. "Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven hier jarenlang vermogen kunnen opbouwen dankzij alle goede voorzieningen in Nederland en dan plotseling de belastingclaim kunnen ontlopen door naar het buitenland te vertrekken", zegt Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Bart Snels van GroenLinks.

Volgens het voorstel zouden grote bedrijven die na 10 juli dit jaar uit Nederland vertrekken, belasting moeten betalen over hun winst die in Nederland is opgebouwd. Hierdoor hebben ze minder fiscale redenen om te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting. Diverse media becijferen dat Unilever hierdoor nog ongeveer 10 miljard euro zou moeten neertellen.


Door: ANP | Foto: ANP