Havensteder zet piepklein sociaal huurwoninkje op Funda

22 September 2023, 06:05 uur
Politiek
mainImage
De omstreden woning in Vreewijk.

Havensteder gaat zich weer ontdoen van een sociale huurwoning. Begin deze week zette de op een na grootste woningcorporatie van Rotterdam een piepklein rijtjeshuis in Vreewijk op Funda. Het gaat om Langegeer 156, bouwjaar 1920. Woonoppervlak is, volgens makelaar Ooms, 54 vierkante meter. De ‘expliciet minimale koopsom’ is 239.500 euro. Wie een hypotheek wil daarvoor aanvraagt, moet zo'n zestig mille verdienen. 

Havensteder is al jaren bezig met het uitponden van sociaal bezit in Vreewijk. Al even lang is de Huurdersvereniging Vreewijk daar fel tegenstander van. Maar dat weerhoudt de corporatie er niet van om gewoon door te gaan. 

In 2018 verstrekte Havensteder aan de huurdersvereniging een lijst van welke huurwoningen er allemaal worden uitgepond als de zittende huurders vertrekken. Zie https://hvvreewijk.nl/wp-content/uploads/2022/04/2018-05-09-OGE-lijst-verkoop-Vreewijk.pdf

Ook andere grote Rotterdamse woningcorporaties verkopen tal van hun goedkoopste huurwoningen. Woonstad Rotterdam bijvoorbeeld verkocht onlangs een appartement op Katendrecht. Dat wekte tot gefronste wenkbrauwen bij de huurdersorganisatie van Woonstad. Voor zover bekend beschikt deze Klantenraad Woonstad Rotterdam niet over een uitpondlijst van sociale huurwoningen, die op de nominatie staan om te worden verkocht. 

In de Rotterdamse politiek borrelde in 2021 heel eventjes het plan op om meer duidelijkheid te krijgen over de verkoop van sociaal bezit. Uniforme regels over hoe die verkoop plaatsvindt, werden bovendien wenselijk geacht. Aan dat nooit tot uitvoer gebrachte plan heeft men in de gemeenteraad geen actieve herinnering meer. 

Hoelang corporaties nog kunnen doorgaan, lijkt een actuele vraag te worden. Pieter Omtzigt heeft al laten weten dat hij vindt dat de verkoop van sociale huurwoningen moet stoppen. Na 22 november kan worden ingeschat of dat voornemen leidt tot maatregelen.