De werkgroep Herrie Uit Het Park heeft in een lange brief aan Buitenruimte-wethouder Lansink-Bastemeijer haar ergernis van zich afgeschreven over de toenemende overlast en schade aan het Roel Langerakpark, die worden veroorzaakt door commerciële festivals. Die hinder dateert sinds 2015 toen besloten werd om de jeugdfeesten in het Vroesenpark – waar mensen wonen – te minimaliseren.
Vooral house- en technofestivals, zoals Toffler, veroorzaken volgens de werkgroep extreem hoge geluidsniveaus die ver buiten het park hoorbaar zijn. Naast geluidsoverlast leidt de frequente evenementenorganisatie tot aanzienlijke schade aan het park, waardoor de recreatieve functie voor bewoners en bezoekers wordt ondermijnd.
Sinds 2022 zijn er minimaal vier festivals per jaar toegestaan. Dat komt neer op minstens 42 dagen beperkte toegang tot het park. ‘’Zelfs in het zware regenseizoen van vorig jaar zijn festivals doorgegaan, wat heeft geleid tot ernstige schade aan het groen. Dit alles lijkt te gebeuren ten gunste van commerciële belangen, terwijl de natuur wordt aangetast, de overlast voor de omgeving toeneemt en bewoners worden uitgesloten van het gebruik van het park waarvoor het bedoeld is.’’
De werkgroep zegt niet tegen festivals in het park te zijn, maar wel tegen herrie-evenementen die de buurt buitensluiten en tegelijkertijd veel overlast veroorzaken. Ook stakeholders zoals de Speeldernis en de VTV Streven naar Verbetering hebben last van deze ontwikkeling.
‘’Weet de gemeente wel welke andere beschermde diersoorten onder de festivals lijden’’, is een van de vele vragen van de werkgroep. Met als voorbeelden: de ijsvogel, ransuil en fuut. Ook wil men weten hoe het stadsbestuur de extreme geluidsbelasting rechtvaardigt, die de dieren in het nabijgelegen asiel angst inboezemen.
De werkgroep heeft wel de pech dat het Roel Langerakpark nooit zo heftig bezocht wordt en dat er in de nabijheid geen mensen wonen. Wel zijn er altijd gasten in het Van der Valk Hotel en is ook diergaarde Blijdorp dicht in de buurt.