Het gehannes over Martha Flora duurt voort

16 December 2022, 11:18 uur
Politiek
mainImage

Het college van burgemeester en wethouders denkt bijna anderhalf jaar nodig te hebben om toe te geven dat de 34 zorgeenheden van Martha Flora behoren tot het topsegment van de Rotterdamse woningvoorraad. 

Afgelopen woensdag stuurde burgemeester Ahmed Aboutaleb voor de tweede maal een tussenbericht aan de gemeenteraad. Daarin meldt hij dat het niet lukt om vragen van 50Plus Rotterdam over Martha Flora te beantwoorden. “Data-analyse vergt meer tijd dan verwacht”, aldus Aboutaleb. 

Bewoners van de 34 zorgwoningen aan de Schubertlaan in Hillegersberg betalen een huur inclusief servicekosten van meer dan 5000 euro. De verbazing was dan ook groot dat voormalig wethouder Bas Kurvers de woningen in 2020 had ingedeeld in de categorie sociale huurwoningen. Dat zijn woningen met een maximale huur van 763 euro, prijspeil 2022. 

Sinds bekend werd dat de veel duurdere Martha Florawoningen door de gemeente toch in de goedkoopste, sociale categorie werden meegerekend, zijn pogingen ondernomen om dit te corrigeren. 

In november 2021 diende raadslid Ellen Verkoelen van 50Plus Rotterdam tijdens de begrotingsbehandeling een motie in om de vergissing van Kurvers te herstellen. Maar de motie haalde het niet. Dat kwam vooral doordat PvdA, GroenLinks en ChristenUnie tegen de motie stemden. Dat terwijl Leefbaar Rotterdam wél  voor Verkoelens motie stemde. 

Verkoelen liet het er echter niet bij zitten. Anderhalve week na de teleurstellend verlopen begrotingsraad stelde zij schriftelijke vragen aan het college. Doel daarvan was dat Martha Flora alsnog zou worden ingedeeld in de juiste categorie: het topsegment. 

Als soort van concessie antwoordde het college in maart van dit jaar daarop, dat de peperdure huurwoningen aan de Schubertlaan een plaats mochten krijgen in het middensegment. Dat is het segment met huren tussen de 763 en 1050 euro. 

50Plus Rotterdam beschouwde dit als een dusdanig flauwe streek, dat Verkoelen vervolgvragen stelde. Deze ontving Aboutaleb in april. Voor de beantwoording daarvan zegt het college nu echter zo ontzettend veel data te moeten analyseren dat ‘wij uw raad het antwoord uiterlijk eind maart 2023 kunnen toesturen’. 

Burgemeester en wethouders kiezen er dus niet voor om even een telefoontje te plegen richting Martha Flora zelf om uitsluitsel over de huur van de zorgwoningen te krijgen. Dat zou wellicht sneller werken dan die kennelijk veel tijd vergende data-analyse. 

Martha Flora staat symbool voor de volgens de Rekenkamer wankele cijfers over de Rotterdamse woningvoorraad.