mainImage

Hoe close is coalitie met Joan Nunnely van D66?

Nunnely
24 juni 2022, 07:00 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

door Jan D. Swart

Raadslid Joan Nunnely van D66 heeft de eerste kleine verwarring in het spiksplinternieuwe coalitieakkoord op haar naam gebracht. Ze stemde donderdag als enige vóór de motie van de oppositiepartij GroenLinks die de garantie vroeg om bij elke komende wissel in het stadsbestuur de representatie van de vrouw te verbeteren.

GroenLinks had opzettelijk om een hoofdelijke stemming gevraagd, juist om en public vastgesteld te zien hoe met name de drie dames van D66 aankeken tegen de mannenoverheersing in het nieuwe college van B&W en ook om daarmee even te snuffelen waar hun ambities liggen. Twee volgden keurig de eenheid van het akkoord – Nunnely week ervan af. Dat was dus één coalitiestem minder op de eerste dag. CDA-raadslid Segers-Hoogendoorn vond dit kennelijk sneu en vulde het gaatje weer op.

De Rotterdamse bevolking bestaat 73% uit vrouwen, had GroenLinks laten uitzoeken. En dat getal staat natuurlijk in geen enkele verhouding tot de 10% in het Rotterdamse college van B&W. Niet representatief voor de coalitieslogan Eén Stad, vond het gepijnigde GroenLinks, dat verder constateerde dat ‘’tot op heden nul vrouwelijke wethouders van bi-culturele achtergrond of non-binaire wethouders in het Rotterdamse bestuur hebben plaatsgenomen.’’

Daar waren de twee dames van BIJ1 het roerend mee eens. Verder ook de op dat vlak altijd volgzame PvdA, niet te vergeten het uit PvdA-kringen ontstane Volt en ook 50Plus vond ‘’dat representatie essentieel is voor het maken van effectief inclusief beleid.’’

Eigenlijk was alles op links voor een spoedige verbetering van de vrouwenvertegenwoordiging en dat zou dan moeten gebeuren zodra er in de komende vier jaar een wethouder aftreedt. Dus was het vooral een oproep aan Leefbaar, de VVD en Denk, die alleen maar mannen naar posities manoeuvreerden, maar alle vrouwelijke raadsleden van die drie partijen stemden op voorhand al tegen.

Slotsom: de GroenLinks-motie werd ondanks de steun van Nunnely gecanceld en inmiddels rest er binnen de coalitie nu al zoiets van: zijn we met Nunnely eigenlijk wel zo close?