mainImage

Hoe zit het met de oude telefoons van onze wethouders?

Elfilali
19 juni 2022, 07:05 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

In Noorwegen worden appjes van bewindspersonen en ambtenaren wekelijks uitgelezen en gearchiveerd zodat ze voor de buitenwereld inzichtelijk zijn. De fractie van Volt heeft wethouder Vreugdenhil gevraagd of dit ook een idee zou kunnen zijn voor Rotterdam. Raadslid Imane Elfilali refereert daarbij aan de app-geschiedenis van premier Rutte, die geen geschiedenis had omdat hij gebruik maakte van een oude Nokia en berichten had gewist.

Volt wil weten hoe wethouders en ambtenaren in Rotterdam omgaan met oude telefoons die niet of nauwelijks geheugen hebben of waarbij applicaties zoals Signal, Telegram of Whatapp niet kunnen worden gebruikt. Is er eigenlijk op het stadshuis wel een administratie waarin wordt bijgehouden welke telefoons worden gebruikt? Ook daar is Elfilali nieuwsgierig naar.

De ouderwetse manier van bellen en berichten versturen door premier Rutte kwam aan het licht na een Wob-verzoek van de redactie van De Volkskrant. Sinds een uitspraak van de Raad van State in 2019 vallen telefoonberichten onder deze Wob-regeling.