Hoek van Holland wordt de splijtzwam van deze coalitie

12 April 2021, 00:58 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam - Jan van der Ploeg
Cp Engberts (midden) met rechts van hem: Dennis Tak

door Jan D. Swart

Rotterdam kiest voor de poen en niet voor het fatsoen. De slogan slaat op het beleid van het stadsbestuur van Rotterdam inzake de aangekondigde verkoop van het iconische ooit door Koningin Wilhelmina aan Rotterdam geschonken houtenhuisjesrecreatiepark in Hoek van Holland, waarvan nog slechts een enkeling op het stadhuis weet dat dit vroeger Het Oude & Nieuwe Kamp werd genoemd.

De beroemde Rotterdamse volkszanger Japie Valkhof, die in 1992 op 82-jarige leeftijd vlakbij zijn huisje in Hoek van Holland overleed, schreef er zijn beroemd geworden liedjes als: Ik ben Japie de Portier, Hand in Hand Kameraden, Ik heb mijn hart op Katendrecht verloren en het door Tante Leen vertolkte lied: Oh Johnny.

Toen deze week de slogan met een kritische noot ook te lezen viel in rode BNN-VARA-kringen, kon de fractieleider van de Partij van de Arbeid in Rotterdam – Co Engberts, met de geuzennaam Rooie Co – het niet nalaten om hierop diep vanuit zijn hart te reageren. Op twitter herhaalde de rijm: Rotterdam kiest voor de poen en niet voor het fatsoen, en repliceerde toen in stijl: . . . dat gaan we wat ons betreft mooi níet doen!

Daarna kwam zijn uitleg: De belangen, rechten en de betrokkenheid van bewoners staat voor mij bovenaan, de poen kan me gestolen worden @StopVerkoopHvH vimeo.com/520265070.

Tien maanden voor het einde van deze coalitieperiode resteren er nog twee grote bouw- en grondproblemen in Rotterdam, die bouwwethouder Kurvers trouwens ook maar heeft geërfd: naast het nieuwe Feyenoord-stadion óók Hoek van Holland.

De bewonersweerstand uit de recreatiehoek is ongekend. En nu de PvdA duidelijk niet de kant kiest van het stadsbestuur, wordt het trouwens met de dag interessanter welk standpunt de moslimpartijen Nida en Denk bij het eindoordeel zullen innemen. Samen goed voor zes stemmen. De PvdA: vijf.

‘’Schaam me kapot voor de rol die @rotterdam speelt in de verkoop van het recreatieoord. Wat @pvdarotterdam betreft staan belangen recreanten gewoon voorop’’, liet trouwens ook PvdA-raadslid Dennis Tak deze weten over twitter. De PvdA sluit dus de rijen.