Leefbaar, PVV, CDA, VVD, 50Plus en de Partij voor de Dieren waren met bij elkaar 21 (van de 45) tegenstemmen in de minderheid toen de gemeenteraad van Rotterdam in november vorig jaar besloot te kiezen voor de vrijheid voor moslimagentes en Boa’s om een hoofddoek te dragen. Maar of het tot een invoering komt, is nog maar de vraag. Wethouder Van Gils heeft de gemeenteraad per brief laten weten dat hij de ontwikkelingen over dit onderwerp in Den Haag op de voet volgt, maar niet verwacht dat het (nieuwe) stadsbestuur er voor het einde van dit jaar op terug zal komen.
De aangenomen motie was van de moslimpartij Denk en kreeg de titel mee: “‘Geef Rotterdammers met een hoofddoek de ruimte om zichzelf te zijn bij Toezicht en Handhaving!''
De nieuwe minister van Justitie & Veiligheid heeft in een reactie aan Rotterdam toegezegd dit onderwerp op te nemen in de herijking van de boa-functie en het boa-stelsel en de Tweede Kamer hierover in het voorjaar van 2022 te informeren.
In november riep de aangenomen motie – van D66, GroenLinks, SP, Partij van de Arbeid, Nida, Denk en CU-SGP (24 stemmen = meerderheid), hier en daar emotie op. Zelfs in het discussieprogramma van Jinek werd de invoering van die vrijheid ontraden door de vertrekkende 70-jarige EO-coryfee Andries Knevel en zijn NOS-collega Tom Egberts.
Knevel zei dat dit ''alleen maar polarisatie in de hand werkt.'' Ook in Rotterdamse Leefbaar-kringen viel het besluit van de linkse meerderheid in de raad slecht. Raadslid Tanya Hoogwerf vond ‘’dat de zogenaamd progressieve partijen in hun haast om tolerantie en begrip te tonen Denk massaal helpen om de seculariteit van Nederland te ondermijnen.’’