Dagblad010 | Hoogwerf: 'Schrap wettelijke bedenktijd abortus'
mainImage

Hoogwerf: 'Schrap wettelijke bedenktijd abortus'

Tanya Hoogwerf
20 januari 2021, 00:35 uur
Politiek

De nieuwe politieke partij Code Oranje van Richard de Mos-Peter Plasman-Tanya Hoogwerf - basis: Den Haag-Amsterdam-Rotterdam - wil een stap verder gaan in het versoepelen van abortus. Nu is het zo dat wie in Nederland een abortus wil ondergaan verplicht is om tussen het eerste gesprek met de arts daarover en de daadwerkelijke behandeling vijf dagen na te denken. Code Oranje wil die termijn weg.

Tanya Hoogwerf verwijst in haar campagne in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen naar onderzoekers, die zeggen dat die termijn overbodig is. Zij stellen dat vrouwen en hun artsen 'mede via zelfregulering' zelf heel goed in staat blijken om zelf te bepalen welke bedenktermijn zij nodig hebben om tot hun besluit te komen.

"Daarom stellen wij voor om de wettelijke bedenktijd bij een abortus te schrappen. Geen enkele vrouw neemt dit besluit lichtvaardig, de overheid heeft zich hier niet mee te bemoeien", aldus Hoogwerf.

Verder zegt ze over het gerucht dat er wordt ‘teruggeroeid’ op de mogelijkheden van abortus: "Het is een zwaar bevochten recht van vrouwen. Het geeft geen pas om daarop in te grijpen. Het zou werkelijk van de zotte zijn als we in Nederland inzetten op bevorderen van zelfbeschikkingsrecht bij vrouwen die gebukt gaan onder het juk van religie, maar tegelijkertijd zelf gaan marchanderen met onze eigen vrijheden.’’

 


Foto: Gemeente Rotterdam