door Jan D. Swart
Wethouder Robert Simons, die uitvoering gaat geven aan de belofte van het nieuwe stadsbestuur om de stad meer horeca te gunnen, swingt dat in 2023 in met het vergunningvrij verruimen van de caféterrassen op kades, stoepen en pleinen. Hij heeft de bestaande tijdelijke uitbreidingsregeling verlengd tot 1 november 2023.
Concreet houdt dit in dat een tijdelijke terrasuitbreiding van maximaal 25% ten opzichte van het vergunde terras mogelijk is. Voor alle maatwerklocaties geldt in principe voor 2023 dezelfde terrasopstelling als in 2022. En als horecaondernemers op maatwerklocaties behoefte hebben aan extra terrasruimte en dit niet ten koste gaat van andere functies, moeten horeca-ambtenaren niet langer moeilijk doen (zoals voorheen) maar aanvullend maatwerk bieden. Simons is wethouder namens Leefbaar, de partij van ooit Pim Fortuyn, die zich na hun opkomst in 2002 meteen verzette tegen de mag-niet, kan-niet-mentaliteit op het stadhuis.
Na de dood van Fortuyn is de horeca in Rotterdam jarenlang weer een stiefkind geweest, omdat elke toets (aanvraag, poging, verzoek, smeekbede, petitie, oproep) strandde bij de veiligheidsdienst op het stadhuis. Ook D66 – lansbreker voor een gezellig Rotterdam – bleef tot en met het bestaan van de vorige coalitie vechten tegen de bierkaai, niet in de laatste plaats omdat toen de eeuwige vertier-remmende Christen Unie daar noodgedwogen deel vanuit maakte.
Zonder de toen lokaal meeregerende CU en CDA, die altijd even moeten checken wat eeuwen geleden het standpunt was, zou D66-raadslid Elene Walgenbach meer potten hebben kunnen breken. Nu liep de jonge nachttijger van de Democraten onophoudelijk tegen een geloofsmuur aan, die de PvdA, GroenLinks en ook de VVD uit angst voor een coalitieconflict niet durfden te slechten.
De moslims van Denk lijken soepeler voor D66, Leefbaar en de VVD en dus moet ook de veiligheidsdienst van burgemeester Aboutaleb mee in de nieuwe Rotterdamse horecafilosofie, namelijk dat – aldus Simons - ‘’horeca verbindend werkt, ontmoetingen faciliteert en het floreren van andere sectoren – zoals detailhandel, cultuur, recreatie en toerisme – bevordert.’’Met andere woorden: op het gebied van horeca heeft de stad van 2002 tot 2022 (twintig jaar) stil gestaan.