Dagblad010 | Horen studentenwoningen bij sociale huur? Nee zegt Aedes
mainImage

Horen studentenwoningen bij sociale huur? Nee zegt Aedes

25 april 2021, 23:53 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De gemeente Rotterdam moet niet langer doen alsof studentenkamers kunnen meetellen als sociale huurwoningen. In navolging van de vier grote Rotterdamse woningcorporaties vindt ook Aedes dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen studentenwoningen en reguliere sociale huurwoningen. "We sluiten ons als brancheorganisatie daar graag bij aan", aldus Aedes-woordvoerster Marlies Kolthof.

Of behalve Rotterdam nog andere gemeenten studentenkamers beschouwen als volwaardige huurwoning, is onduidelijk. Kolthof: "Verder is bij ons niet bekend of dit fenomeen zich specifiek alleen in Rotterdam voordoet, of dat dit ook speelt in andere steden. Hierover zijn bij ons geen voorbeelden of cijfers bekend".

Het 'fenomeen' gaat er over dat sinds 2018 Rotterdam circa 2100 kleine eenkamerwoningen bij de productie van sociale huurwoningen optelt. De gemeente kan zich er daardoor op beroepen haar doelstelling (900 sociale woningen per jaar) ruimschoots te hebben gehaald. In de gemeenteraad is daar al jaren gesteggel over, met name tussen de SP en het stadsbestuur.  

De 'grote vier' - Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woonbron en Vestia - hebben sinds 2018 slechts 305 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Zij zien met lede ogen aan dat ruim 85 procent van de 'koek' in de sociale sector terechtkomt bij de bouwers van studentenwoningen.

 


Foto: Ingezonden