Huisartsenposten Spijkenisse en IJsselland blijven open

23 November 2023, 14:06 uur
Politiek
mainImage
ANP

De huisartsenposten in het Spijkenisse Medisch Centrum en het IJsselland ziekenhuis blijven open voor acute spoedzorg tijdens avond, nacht en weekend. Van een mogelijke sluiting, waarover Stichting Acute Zorg VPR een brandbrief stuurde naar de Rotterdamse zorgwethouder Buijt, is geen sprake. De beide huisartsenposten zijn onderdeel van Huisartsenposten Rijnmond. Samen met het ziekenhuis vormen zij een Spoedplein waar bezoekers terecht kunnen voor spoedeisende hulpvragen.

Zorgorganisaties, zoals Huisartsenposten Rijnmond, zijn verplicht om zich voor te bereiden op mogelijke noodscenario’s. Zo is in 2022 onderzoek gedaan naar het risico van personeelstekort vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn toetsingskaders en noodscenario’s bij onderbezetting gemaakt. In een toetsingskader wordt vastgesteld wanneer spoedzorg te garanderen is voor alle inwoners van het Rijnmondgebied.

Het noodplan bevat diverse scenario’s die zijn onderzocht, waaronder het sluiten van een huisartsenpost om de continuïteit van zorg voor de hele regio Rijnmond te kunnen garanderen.

Een van de landelijke eisen om een noodplan op te stellen is dat het RIVM onderzoek doet naar de aanrijtijden. Uit het RIVM-rapport blijkt dat als Huisartsenposten Rijnmond een huisartsenpost (tijdelijk) zou moeten sluiten, er nog wordt voldaan aan de landelijke eis. Deze eis stelt dat 90 procent van de inwoners binnen het Rijnmondgebied binnen 30 minuten een huisartsenpost moet kunnen bereiken. Het RIVM-onderzoek is meegenomen in het noodplan en geldt dus ter voorbereiding.