Rotterdam zet zich in om het jaarlijks vlottende gezelschap studenten aan woningen te helpen. Daar horen ook de prijzen bij die zij maximaal mogen (en dus moeten) betalen binnen het schamele aanbod. Ze zijn vervat in de Nota van Uitgangspunten zoals bouwwethouder Bas Kurvers die aan het begin van de volgende maand aan de gemeenteraad zal presenteren.
Onzelfstandige studentenwoningen - de zogenaamde co-living studentenhuisvesting – hebben het 2021-prijspeil van 443 euro per maand. Ze omvatten per unit drie kamers (onzelfstandige wooneenheden, met elk een eigen huurcontract) en een gezamenlijke keuken en badkamer. Zelfstandige studentenwoningen (studio’s) hebben een maximale prijs onder de eerste aftoppingsgrens van 633 euro (prijspeil 2021).
In Rotterdam studeren 72.490 jonge mensen, van wie er 39.340 in de stad wonen of een woning zoeken. Rotterdam telt 16 onderwijsinstellingen (15 hogescholen en 1 universiteit).
Tot dusver is er onder de andere bewoners (waar dan ook in de stad) een anti-studentenstemming. Vooral de VvE’s er verzetten zich vaak tegen hun komst. Herrie als oorzaak. De vraag is dit weerstand nog lang is vol te houden in deze woningcrisis. Rotterdam is vier jaar geleden ook gestart met een grote gesubsidieerde transitie van winkels naar woningen. Niet alleen om gezinnen aan woningen te helpen, maar ook om tegemoet te komen aan het woningentekort voor studenten.