De zogenaamde 'garantieknop' voor mensen die vanuit de bijstand naar werk gaan, die de Drechtsteden en Amsterdam hebben ingevoerd, zal niet door Rotterdam worden overgenomen. De gemeente neemt diverse andere initiatieven voor inkomenszekerheid. Een voorbeeld hiervan is de inzet van de rekentaal WerkloonT, waarmee inkomenseffecten van werkaanvaarding inzichtelijk worden gemaakt.
De 'garantieknop' maakt het in andere steden van ons land mogelijk om makkelijker terug te keren in de bijstand. Als deze mensen binnen zes maanden weer een uitkering nodig hebben kunnen ze via het beantwoorden van vier vragen deze weer krijgen. De fractie van de PvdA wilde die die 'garantieknop' ook in Rotterdam introduceren.
Een van de reden om het niet te doen is omdat die knop – in tegenstelling tot het woord - geen garantie geeft 'op het recht' op een uitkering. Het is volgens de Rotterdamse wethouder Versnel een versneld en vereenvoudigd aanvraagproces wat slechts administratief minder belastend is voor de inwoner. Aan de andere kant kan een verkort aanvraagproces wel bijdragen aan het wegnemen van onzekerheid.
Rotterdam doet het anders. Het neemt bij de aanvaarding van een nieuwe baan contact op met de werknemer. ’’En als tijdens dit contact blijkt dat er onzekerheid is over de hoogte van het inkomen, kan ervoor gekozen worden om de uitkering niet direct te beëindigen, maar om de uitkering te blokkeren. De inkomsten over de eerste 30 dagen worden dan afgewacht’’, aldus Versnel.