CNV waarschuwt dat het voorstel in de voorjaarsnota om de WW-uitkering met zes maanden te verkorten bijzonder zware gevolgen heeft voor oudere werkzoekenden. Volgens een economische analyse van de vakbond maken veel 55-plussers een inkomensval van gemiddeld 8.500 euro per jaar of verliezen zij hun inkomen volledig.
"Deze maatregel zet vooral oudere werknemers financieel klem," benadrukt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Hij wijst erop dat juist deze groep moeilijker aan werk komt en vaker langdurig werkloos is. In totaal worden 65.000 langdurig werklozen getroffen, waarvan een substantieel deel oudere werknemers betreft.
De gemiddelde WW-uitkering bedraagt 24.000 euro per jaar, terwijl een bijstandsuitkering voor een alleenstaande ruim 15.000 euro per jaar is. Vooral voor ouderen betekent dit een harde klap, aangezien zij bij hogere inkomens tot 20.000 euro kunnen verliezen. De CNV-analyse toont aan dat oudere werkzoekenden met een partner die boven het sociale minimum verdient, hun volledige uitkering verliezen zonder recht op bijstand.
Specifiek voor oudere woningbezitters ontstaan extra problemen. Bij een overwaarde van bijna 64.000 euro vervalt het recht op bijstand. Juist veel 55-plussers hebben door de huidige woningmarkt huizen met deze overwaarde. Een verkoop is meestal geen realistische optie, aangezien voor een nieuwe hypotheek een werkgever nodig is, terwijl werkgevers juist terughoudend zijn met het aannemen van ouderen.
Ellen Verkoelen van de Jongere Ouderen Unie in Rotterdam heeft veel bezwaar tegen het plan: “De WW verkorten treft juist de meest kwetsbaren, mensen die vaak al bijna niet meer aan het werk kunnen komen. Wij gaan niet over wat er in Den Haag gebeurt, maar wij voelen hier in Rotterdam wél de gevolgen. En die voelen we diep. Dit raakt onze stad, onze inwoners. Het is oneerlijk dat de meest kwetsbare mensen nóg verder in de problemen worden gedrukt. Daarom moeten wij in Rotterdam kijken hoe we deze pijn kunnen verzachten. Want waar Den Haag laat vallen, vangen wij in Rotterdam op.”
"Een kortere WW lijkt populair in tijden van personeelskrapte. Maar voor oudere werkzoekenden betekent deze maatregel een financiële aderlating, zelfs bij hoogconjunctuur," aldus Fortuin. Ouderen hebben doorgaans meer moeite om terug te keren op de arbeidsmarkt en worden dus onevenredig hard getroffen door deze maatregel.
De vakbond roept het kabinet op om de voorgestelde bezuiniging te schrappen, met name vanwege de zware gevolgen voor oudere werkzoekenden die al een kwetsbare positie hebben op de arbeidsmarkt.