Het kabinet moet 600 miljoen euro in de politie investeren om die krachtiger te maken. Ook zijn er snel tenminste duizend extra agenten nodig voor opsporing in de wijken en moeten er bijna zeshonderd zijinstromers van buiten de politie bij komen, die voor meer kwaliteit zorgen. Ook is extra geld nodig voor investeringen in ICT, innovatie, goed werkgeverschap en de Politieacademie.
Dat staat in een vrijdag naar buiten gebracht onderzoek van de regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie aan alle politieke partijen. "Als dat niet gebeurt, wordt het handhavingstekort groter en blijven meer zaken onopgelost" zei OM-topman Gerrit van der Burg daarover in De Telegraaf. De regioburgemeesters en het OM hebben uitgezocht wat nodig is voor een sterkere politie en politieorganisatie tot 2030.
Het volgende kabinet moet daartoe de eerste stap zetten, schrijven zij. Het plan laat zien dat er op het gebied van politie en opsporing momenteel sprake is van te weinig mensen, een strafketen die volledig vastloopt en een gebrek aan innovatie. "Zo’n investering betaalt zich vooral uit als de toekomstige regering ook investeert in preventie in wijk, jeugd en zorg en de strafrechtketen zodat criminaliteit voorkomen kan worden en als deze toch plaatsvindt vervolging en veroordeling beter is gewaarborgd", aldus het OM.
De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, noemde in De Telegraaf als voorbeeld dat in Oost-Brabant tweehonderd zedenzaken op de plank liggen door een gebrek aan specialisten en recherchecapaciteit. "Daarnaast zijn er tientallen zaken op het gebied van echt zware georganiseerde misdaad die we noodgedwongen moeten laten liggen. Bij vitale schakels van organisaties komen we niet. Mijn inschatting is dat in mijn stad zeker een miljard omgaat in in de drugsindustrie. Overal binnen onze politie-eenheid moeten we schuiven door schaarste. In de wijken is te weinig blauw."
De afstand tussen wat er moet gebeuren op het gebied van veiligheid en opsporing en wat er nu mogelijk is, wordt steeds groter, zegt Van der Burg. "De nieuwe, moderne maatschappij vraagt om een modernere politie. Een WhatsApp-fraudeur of ander soort internetcrimineel is veel lastiger op te sporen dan de ouderwetse oplichter bij de deur. Er zijn meer technische middelen en specialisten nodig om de burgers te beschermen voor deze veranderde criminaliteit."