Dagblad010 | Kans op nieuw recreatiezwembad in Rotterdam erg klein
mainImage

Kans op nieuw recreatiezwembad in Rotterdam erg klein

7 oktober 2020, 14:33 uur
Politiek

De wijkraad Katendrecht – Wilhelminapier is onder haar bewoners een enquête gestart met de vraag of Rotterdam wel over voldoende recreatieve zwembaden beschikt. Een wens als vader van de gedachte, zodat sportwethouder Sven de Langen op voorhand het resultaat van de antwoorden zal kunnen inschatten. Maar de kans dat Rotterdam een nieuw recreatiezwembad zal laten bouwen is klein.

In het door de gemeenteraad vastgestelde Beleidskader Zwemmen 2015-2025 is bepaald dat op recreatieve voorzieningen in de regel niet meer geïnvesteerd wordt. Hooguit als uitzondering in bestaande recreatie gespecialiseerde baden.

De zwembadenkwestie is aangeslingerd door wijkraadslid Leontien Vreeke. “Hoek van Holland heeft een prachtig zwembad. Pernis is ook heel leuk. Maar als je op Zuid woont eń geen auto hebt, is dat wel heel ver met drie kinderen in je kielzog en een koelbox. Ook in Rotterdam-Noord en West zijn geen zwembaden met een glijbaan te vinden’’, liet ze teleurgesteld weten.

Sportwethouder De Langen vindt dat toch allemaal een beetje te kort door de bocht. In zijn antwoord aan raadslid Yigit van Denk, die het zwembadenprobleem bij het stadsbestuur aanhangig maakte, schrijft De Langen: ‘’De prioriteit van de gemeente ligt bij schoolzwemmen, leszwemmen, verenigingszwemmen (sport) en doelgroepzwemmen. En natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat de ‘fun-factor’ in zwemmen belangrijk is om te leren zwemmen, te blijven zwemmen en daarmee de sportparticipatie te verhogen. En ook voor het behouden en aantrekken van kansrijke groepen. Maar daarin wordt geïnvesteerd door middel van programmering.’’

Alle zwembaden in Rotterdam hebben doelgroepen- of instructiebaden die geschikt zijn voor kleine kinderen, al dan niet met behulp van beweegbare bodems. ‘’Met drijvende en/of opblaasbare speelelementen en andere activiteiten (zoals een kinderdisco) kan hier een kwalitatief goed recreatief programma verzorgd worden’’, vindt de wethouder.

Om nog beter in te springen op de vraag naar recreatief (familie) zwemmen, blijkt het Sportbedrijf Rotterdam bovendien recent nog nieuwe recreatieve elementen voor de verschillende zwembaden te hebben aangeschaft. Deze elementen, die samen een waterpark vormen, komen in de zomer- en kerstvakanties in het Zwemcentrum Rotterdam te liggen en in de herfst-, voorjaars- en meivakanties in delen in de zwembaden verspreid over de stad.

Rotterdam telt in totaal 15 zwembaden.


Foto: F. Blom