mainImage

Kartelwethouders Barendrecht beëdigd

Afbeelding is niet meer beschikbaar
14 juni 2018, 23:02 uur
Politiek

De gemeente Barendrecht, die sinds de verkiezingen wekenlang in het landelijk nieuws was vanwege de 'karteltruc' van alle gevestigde politieke partijen om de grote winnaar EVB uit te schakelen voor deelname aan de coalitie, heeft weer een volwaardig bestuur. Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden donderdagavond liefst zes nieuwe wethouders geïnstalleerd. Alleen Peter Luijendijk (CDA) keert als wethouder terug in het college. Cees Schaap (VVD), Nico Bults (D66), Reshma Roopram (PvdA), Tanja de Jonge (GroenLinks) en Arnoud Proos (SGP/CU) zijn nieuw.

Aan Dirk Vermaat en Lennart van der Linden (EVB) en Johan van Wolfswinkel werd ontslag verleend. Van hen wordt op een later tijdstip officieel afscheid genomen.

Barendrecht breidt uit van 3,7 naar 4,8 fte. De zes wethouders gaan allemaal voor 80% werken. De kostenpost voor deze uitbreiding, die voor de nieuwe coalitiepartijen niet alleen nodig was om de EVB te tackelen maar ook om er zelf beter van te worden, bedraagt circa 1,1 miljoen euro. In de begroting van de gemeente is hiervoor nog geen dekking gevonden.

Het aantal van zes wethouders is de consequentie van het zogenoemde 'monsterverbond' tussen CDA, SGP/ChristenUnie, VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Deze partijen hebben allemaal één wethouder geleverd en zitten nu met een minimale meerderheid (15 zetels) in de raad. De EVB, met 14 zetels de grote winnaar van de verkiezingen in Barendrecht, is de enige oppositiepartij.


Foto: Digitaal Dagblad