mainImage

Keti Koti als feestdag? Twee coalitiepartijen in Rotterdam: ja!

6 juli 2022, 07:10 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De Rotterdamse fracties van Denk en D66 – beide met twee wethouders vertegenwoordigd in het nieuwe stadsbestuur – willen van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) een jaarlijkse nationale feestdag maken en vragen donderdag de gemeenteraad om burgemeester Aboutaleb aan te wijzen als lobbyist. Het Rijk moet nu overstag vinden de raadsleden Natasha Mohamed-Hoesein en Agnes Maassen.

Een interessante stellingname van twee van de vier Rotterdamse ‘regeringspartijen’, te meer omdat de andere twee Leefbaar en de VVD zijn. Deze twee rechtse stadsbestuurspartijen hebben zich in het verleden weliswaar niet verzet tegen de viering van Keti Koti, maar ook niet enthousiast vooraan gestaan. Leefbaar zeker niet. Maar ook de Rotterdamse VVD was via de huidige wethouder Versnel - toen raadslid - tegen een excuus. 

‘’Het in gezamenlijkheid vieren van belangrijke dagen is essentieel voor het creëren van een groter bewustzijn van het belang van die dagen’’, schrijft het duo Hoesein-Maassen aan de gemeenteraad in de hoop dat hun verzoek raadsbreed zal worden gesteund. ‘’Als Keti Koti als een nationale feestdag wordt erkend gaat daarvan enorm veel kracht uit en levert dat een waardevolle bijdrage aan het creëren van een groter bewustzijn van een gezamenlijk verleden’’, aldus beiden, die nu nieuwsgierig zijn welke stem de fracties van Leefbaar en de VVD zullen gaan uitbrengen.