Woningwethouder Zeegers zei niet dat ze het beloofde, maar wel dat ze goed kon leven met het verzoek van de PvdA om honderden extra sociale woningen te laten bouwen in het gebied rond de Kuip en daarmee had ze er voor de stemming over het inleveren door De Kuip van de geluidsvergunning in één klap negen voorstanders bij, want de PvdA en GroenLinks zweren ook in Rotterdam gezellig samen.
Met inleveren van die geluidsvergunning voor grote concerten kan er zonder zware isolatiekosten naast De Kuip gebouwd worden. Zware telramen bepaalden dat dit een voordeel zou opleveren van ongeveer 12 miljoen euro. De volgende dag hing dat geld in de vorm van een cheque als ansichtkaart in de kamer van de president-commissaris van de NV Stadion Feyenoord en hief hij het glas. Met wie blijft geheim.
Dankzij 12 miljoen kan het stadion nagenoeg haar volledige schuld aflossen aan de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat ten eerste. Plus dat alle voor het nieuwe stadionbouwfiasco verantwoordelijke commissarissen van de NV Stadion Feyenoord weer met opgeheven hoofd de straat op kunnen.
In de wandelgangen spreekt men openhartig over de Feyenoorddeal.
Zeegers moest vanmorgen in de gemeenteraad uitleggen dat de gelden voor de NV Stadion door de markt betaald zouden worden. Dat viel haar zwaar. Het was een ingewikkelde cijfermodule, waardoor ze de deal aanvankelijk met één zin had afgedaan. Ook daar foeterde de raad over, maar meer om het gebrek aan Feyenoordkennis te maskeren. Er was niemand die zich afvroeg wat er gebeurt als De Kuip binnen pakweg 20 jaar met één ring extra wordt uitgebreid en concerten in de toekomst toch weer een belangrijke bron van inkomsten zouden kunnen zijn. Alleen Segers-Hoogendoorn (CDA) hoopte dat er dan geen spijt zou volgen, terwijl Verkoelen (Jongere Ouderen Unie) zelfs vreesde dat het afpakken van de vergunning het begin van het einde van De Kuip zou zijn. Verder ging het iedereen om nu. Het nu klonk zelfs af en toe heel kortzichtig.
Nu is er woningnood. Nu zijn er toch geen concerten, al jaren niet. Nu wil men bouwen. Vooral sociaal. De VVD maximaal 25%. De PvdA veel en veel meer. De SP alles, en geen kippenhokken. Bovendien hing ook nu het zwaard van Damocles boven de hoofden van de commissarissen van de NV Stadion Feyenoord en als men een beetje de lijntjes kent kon alleen nu burgemeester Aboutaleb nog de helpende hand bieden aan iedereen die zich mogelijk schuldig voelt aan het mislukken van de stadionnieuwbouw. Na oktober ook niet meer. Nu is de N.V. Stadion ook nog niet failliet. Ook niet onbelangrijk, want Goldman Sachs begint te jagen. Alles was nu, nu, nu. Zelfs hoe de toeschouwers van Feyenoord in de toekomst moesten parkeren, bleef vaag in de lucht hangen.
Vanmorgen viel in de gemeenteraadsvergadering daarom niet voor niks twee keer het woord schimmig. Niemand die vat kreeg op wat er zich allemaal in twee maanden tijd achter de schermen heeft afgespeeld, waar, en door wie.
Het bracht Tjalling Vonk van de ChristenUnie op het idee om te zeggen dat die 12 miljoen eigenlijk toch beter aan de kerk en de samenleving gedoneerd kon worden.
(JDS)