Komend seizoen twee degradanten eredivisie

22 May 2019, 11:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Komend voetbalseizoen degradeert niet alleen de nummer 18 uit de eredivisie maar ook de nummer 17. Het was de bedoeling dat dat pas zou gelden vanaf het seizoen 2020/2021, maar de clubs die uitkomen op het hoogste niveau in Nederland hebben na overleg met de KNVB besloten de afgesproken veranderingen nu al in te voeren. Naast de kampioen promoveert ook de nummer twee uit de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie.

De zogenoemde 'veranderagenda' wordt nu al ingevoerd omdat de voorgestelde wijzigingen allemaal bijdragen aan de kwaliteit van de eredivisie en het Nederlandse voetbal. Er is geen reden nog een jaar te wachten, stellen de clubs.

Nu is het nog zo dat alleen de nummer 18 rechtstreeks degradeert. De clubs die als 16e en 17e eindigen spelen play-offs. Komend seizoen geldt dat alleen nog voor de nummer 16.

De topclubs in Nederland wilden graag terug naar een eredivisie met zestien clubs. Dat kregen ze niet voor elkaar. Clubs die de groepsfase van de Champions League of Europa League bereiken, hoeven vanaf nu wel minder wedstrijden te spelen in het nationale bekertoernooi. Zij stromen pas in als nog 32 clubs over zijn, dat is de eerste ronde nadat de groepsfase van de Champions League en Europa League is afgerond.

Ook in het competitieschema wordt vanaf nu meer rekening gehouden met clubs die Europese verplichtingen hebben. Afgelopen seizoen was dat nog niet zo en dat zorgde door de goede prestaties van Ajax in de Champions League voor veel wijzigingen in de eredivisie. Die wijzigingen zorgden voor een aantal ontevreden clubs.

Andere afspraken uit de nu al ingevoerde 'veranderagenda' zijn een andere verdeling van de mediagelden. Een evenwichtigere verdeling moet ervoor zorgen dat kleinere clubs uit de eredivisie sterker worden. Clubs die Europese wedstrijden spelen staan daarnaast een deel van die inkomsten af aan de andere eredivisiedeelnemers, vooral aan de clubs die op gras spelen. Dat moet andere clubs motiveren ook afstand te doen van kunstgras.

Verder hebben Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ afgesproken in principe geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Gebeurt dat toch, dan moet de afgesproken vergoeding twee keer worden betaald.

De ingevoerde veranderingen gelden voor een periode van drie seizoenen. Daarna volgt een evaluatie.


Door: ANP