door Jim Friederich
Een vestigingswet om enkele winkelstraten op Rotterdam-Zuid diverser en aantrekkelijker te maken. Minder louche belwinkels, schimmige sisha-lounges en geldwisselkantoren. Méér slagers, kaaszaken en groenteboeren. Het was een plan waarmee Leefbaar Rotterdam campagne voerde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat plan kon rekenen op veel kritiek, voornamelijk uit de linkse hoek. Tóch lijkt er nu gewerkt te worden aan een soortgelijk plan.
Een adviesbureau heeft in opdracht van het stadsbestuur een rapport opgesteld om de Groene Hilledijk en Beijerlandselaan aantrekkelijker te maken. In het advies zijn alle branches van gevestigde winkels in kaart gebracht en geeft men vooral advies over welke branches er nu toegevoegd zouden moeten worden, gehandhaafd moeten blijven of in mindere mate terug moeten komen.
‘’Ik zie veel overeenkomsten met de vestigingswet die wij destijds introduceerden. Voor een belangrijk deel ademt het wel degelijk de geest van wat wij willen met onze vestigingswet. Neem de constatering dat deze straten doordrenkt (letterlijk citaat) zijn met ondermijning. Heel goed dat dit zo expliciet genoemd wordt.’’, zegt fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam over het adviesplan.
Hij is enigszins verbaasd over de vele overeenkomsten. ‘’Toen wij in het in de campagne zeiden waren we fascisten die vrolijke, multiculturele ondernemers een stigma wilden opplakken’’
Er zouden nieuwe trekkers in het winkelgebied moeten komen, concludeert het onderzoeksbureau. Men denkt dan een meer kwalitatieve horeca, food, retail, woonstudio’s en en sociaalmaatschappelijke functies. Ook is er in het gebied volgens het adviesplan té veel ondermijning en een ‘malafide’ uitstraling die aangepakt dienen te worden. Verder wil men de kwaliteit van horeca verbeteren en in bepaalde delen het aanbod in mode- en luxewinkels afbouwen.
‘’Ons eigen voorstel hebben we destijds niet tot in detail uitgewerkt, maar belangrijke pijlers van onze vestigingswet zijn het aanpakken en tegengaan van ondermijning (witwassen), het terugdringen van louche branches (belwinkels, shisha-lounges, halalslagers, moneytransfers), een nettere uitstraling, een gevarieerder winkel- en horeca-aanbod en een Nederlandser karakter, zodat ook de oorspronkelijke en vergeten autochtone ouderen zich weer herkennen in hun vertrouwde winkelstraat van vroeger’’, stelt de Leefbaar-voorman.
Ondanks de felle politieke kritiek op het plan van Leefbaar was 72% van de Rotterdammers destijds voor een dergelijke vestigingswet, zo bleek uit een peiling van Maurice de Hond in 2018.
Eerdmans is positief over het advies: ‘’De 'politiek incorrecte' elementen uit ons voorstel zijn niet (althans niet als zodanig) direct terug te vinden, maar wat mij betreft is dit wel een mooie, broodnodige en veelbelovende brancheringsvisie. Onze vestigingswet light zeg maar'', concludeert hij.