Dagblad010 | Komt financiële uitbuiting ouderen vaak voor in Rotterdam?
mainImage

Komt financiële uitbuiting ouderen vaak voor in Rotterdam?

Links (inzet): Ellen Verkoelen
28 februari 2021, 08:12 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Uit het meest recente programma van Zembla blijkt dat op initiatief van het ministerie van VWS vanaf 2015 geprobeerd wordt om zogenoemde lokale allianties tegen financiële mishandeling van ouderen op te zetten. Heeft Rotterdam ook een dergelijke lokale alliantie? Fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50Plus schreef er een uitvoerige brief over aan zorgwethouder Sven de Langen. 

Volgens Zembla gaat de overheid er van uit dat financiële ouderenmishandeling of misbruik 30.000 keer per jaar voorkomt. Andere onderzoeken onthullen dat 1 op de 20 65-plussers gedurende het leven te maken krijgt met een of andere vorm van ouderenmishandeling, waarvan een op de vijftig het afgelopen jaar. Geschat wordt dat de helft financiële uitbuiting betreft.

‘’Het is triest dat kwetsbare ouderen misbruikt c.q. mishandeld worden en dubbel triest dat dit gebeurt door mensen waarin ze vertrouwen hebben of hadden’’, aldus Verkoelen.

Verkoelen keek met verbijstering naar de uitzending, greep daarna de pen en schreef: ‘’De buurman was zo’n aardige betrokken man. Hij zorgde voor zijn 92-jarige buurvrouw die sinds haar man was overleden wel wat extra aandacht kon gebruiken. Kinderen had ze niet dus die extra aandacht moest van haar netwerk komen. Dat netwerk werd door het overlijden van haar vriendinnen steeds kleiner en de betrokkenheid van de buurman steeds groter. Omdat de buurvrouw vanwege Corona de deur niet meer uit durfde had ze de buurman haar pinpas geven zodat hij boodschappen voor haar kon doen. Daar was ze blij mee, maar de boodschappen waren wel veel duurder dan voor hen en bonnetjes zag ze nooit. “Klopt dat wel?”, vroeg ze mij nadat we over haar levenstestament hadden gesproken waarbij de buurman gevolmachtigde zou worden. Was hier sprake van ouderenmishandeling, van ouderenmisbruik? Het zou best kunnen, maar misschien ook niet.’’

Verkoelen heeft de Rotterdamse zorgwethouder De Langen ook gevraagd hoeveel meldingen van ouderenmishandeling het stadsbestuur (via Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond) in 2020 ontvangen heeft en hoeveel van deze meldingen daadwerkelijk financiële uitbuiting betroffen?


Foto: Pixabay