Veel scholieren zijn ontevreden over hoe scholen omgaan met meldingen van seksuele intimidatie en –geweld. Dat blijkt uit gesprekken die NOS Stories met hen voerde. Een van de grote klachten – zeggen vertrouwenspersonen – bleek dat scholen te lang wachtten met handelen of manieren zochten om niet te handelen, bijvoorbeeld uit angst voor publiciteit of vanwege goede contacten met de beschuldigde leerkrachten. Het Rotterdamse Denk-raadslid Enes Yiğit wil van onderwijswethouder Kasmi weten of hij die tendens kent.
Voorzitter Irene te Brake van de Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen op voorhand wel. "Die signalen krijgen wij als vereniging vaker van vertrouwenspersonen, en wat ons betreft is elke school die niet goed omgaat met zo'n melding er één te veel."
‘’De kritiek’’, zegt Enes Yiğit, ‘’ondersteunt de verhalen van tientallen tieners die de afgelopen weken hun verhaal deelden over seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen of aanranding. Door medeleerlingen, maar ook door 'met taak belaste personen', zoals leraren.’’
Het raadslid hoopt dan ook dat de onderwijswethouder bereid is om voor alle zekerheid in Rotterdam een onderzoek te doen.