Dagblad010 | Kurvers: ‘Aanpak overbieden huizen zaak van het Rijk.’
mainImage

Kurvers: ‘Aanpak overbieden huizen zaak van het Rijk.’

Kurvers
15 september 2021, 19:19 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws

Bouwwethouder Kurvers is het met de fractie van Denk eens dat er meer transparantie nodig is in de huizenmarkt. Probleem is wel dat hij hierin namens Rotterdam niet zelfstandig kan opereren. Het Rijk moeten de nieuwe regels gaan bepalen.

Bas Kurvers verwacht dat in december het landelijk onderzoek naar het overbieden in deze overspannen woningmarkt zal zijn afgerond. Minister Ollongren heeft daar mede op verzoek van de Vereniging Eigen Huis opdracht toe gegeven.

‘’Met name starters en huishoudens met een middeninkomen hebben steeds minder kans om een koopwoning te bemachtigen. Meer transparantie in het biedingsproces kan inderdaad bijdragen aan een betere positie van deze woningzoekenden. De huidige praktijken waarbij steeds vaker fors wordt overgeboden zijn onwenselijk en voor de woningzoekenden die een woning proberen te kopen onaangenaam’’, aldus Kurvers in antwoord op eerdere vragen van de fractie van Denk, die ‘’het gesjoemel’’ zat is.

Eind juni maakte Vereniging Eigen Huis bekend dat sinds de opening van een meldpunt in maart er in twee maanden tijd 600 meldingen binnengekomen waren van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen bij het zoeken, aankopen of verkopen van een woning. Vereniging Eigen Huis constateerde dat de meeste meldingen uit de grote steden komen en noemde daarbij ook Rotterdam. Ook in enkele mediaberichten zijn ervaringen van kopers in Rotterdam belicht die wijzen op misstanden rond het verkoopproces van woningen. ‘’Malafide makelaars gooien het op een akkoordje en worden onderling biedingen doorgespeeld’’, schreef raadslid Yigit aan Kurvers.