mainImage

Kuzu stapt wéér op

Kuzu
30 november 2022, 17:30 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Tunahan Kuzu stapt wéér op als raadslid van Rotterdam. De oprichter van Denk schrijft in zijn afscheidsbrief ervan uit te gaan dat driemaal scheepsrecht is. Eerder stapte hij op als lid van de fractie van de Partij van de Arbeid, en vier jaar geleden toen hij als Denk-lijstduwer tijdelijk zitting nam op basis van voorkeurstemmen. De actuele reden van zijn ontslag geeft hij niet in zijn brief. Maar insiders weten dat dit te maken heeft met de weigering van Leefbaar en de VVD om met hem samen te werken als wethouder. Op die benoeming loerde Kuzu.  

Kuzu zegt wel trots te zijn dat zijn politieke beweging in Rotterdam tot het stadsbestuur is doorgedrongen en ''dat men hem voor gek zou hebben verklaard als ooit voorspeld zou zijn dat Denk met D66, VVD en Leefbaar in één college terecht zou komen.'' Dat klopt. 

Hij ziet de komst van zijn ex-raadsleden Achbar en Yigit als wethouders verder als een bevestiging van de nieuwe stroming in Rotterdam: zonder polarisatie. Maar juist de toon tot aanzet tot polarisatie is de reden dat met name Leefbaar Rotterdam de deur dichthield voor Kuzu als Denk-wethouder in Rotterdam. Er zijn (waren) raadsleden van Leefbaar Rotterdam, die de standpunten/uitlatingen/quoots verzamelden en rangschikten. Op basis daarvan zei men tijdens de coalitie-onderhandelingen: met Denk willen we het proberen, maar zonder Kuzu als wethouder. 

De omstreden oprichter van de Turkse moslimpartij blijft lid van de Tweede Kamer namens Denk.