Kwart miljard aangevraagd door corporaties 

10 January 2022, 23:25 uur
Politiek
mainImage
Gebouw: Havensteder. Rechts: Kees Jonker

De vier grote Rotterdamse woningcorporaties hebben van 2014 tot medio 2018 voor de sloop, renovatie en nieuwbouw van 13.106 woningen in Rotterdam voor een kwart miljard aan vermindering van de verhuurderheffing aangevraagd bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). De duizenden aanvragen voor de Rijksregeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) werden ingediend door Woonstad Rotterdam (5995), Woonbron (3141), Havensteder (1998) en Vestia (1972). 

Dit blijkt uit een pdf-bestand, dat binnenkort openbaar wordt gemaakt door de minister van Economische Zaken. Publicatie van het maar liefst 199 pagina's tellende document is een gevolg van een WOB-verzoek, dat in november 2018 binnenkwam bij de RVO. Het verzoek werd gedaan door blogger Kees Jonker, tevens kandidaat voor 50Plus bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. 

Bij het omvangrijke aantal aanvragen moet de hele stapel voor de sloop van de Tweebosbuurt nog worden opgeteld. Vestia diende in 2018 in totaal 755 aanvragen in voor 'sloopsubsidies' en overige financiële steun voor renovatie en nieuwbouw in de buurt, die dezer dagen met de grond gelijkgemaakt wordt. Voor de sloop en zogenoemde herstructurering van de Tweebosbuurt kreeg Vestia een bedrag van ruim 18 miljoen euro toegezegd.  Informatie hierover was reeds in 2018 openbaar. En maakte daarom geen deel uit van het WOB-verzoek. 

Het pdf-bestand had eigenlijk afgelopen vrijdag al gepubliceerd moeten zijn op de website van de Rijksoverheid. Maar omdat in het openbaar te maken document de naam van de indiener van het WOB-verzoek nog te zien was, moet de minister dit nog even aanpassen. Het wissen van de naam zal spoedig gebeuren, waarna het pdf-bestand alsnog op rijksoverheid.nl te zien zal zijn. 

Voor wie zin (?) en tijd heeft, zijn de 199 pagina's nu al in te zien in onderstaande link. 

Wat in het stuk opvalt, is dat het grootste deel van de aanvragen betrekking had op het verbouwen van huurwoningen. Ging om 8000 woningen. 

Voor de sloop van woningen dienden de vier corporaties 2845 aanvragen voor vermindering verhuurderheffing aan. Wie kijkt om welke straten en huisnummers het gaat, zal ontdekken dat het merendeel van deze woningen niet is gesloopt. Maar op hoog niveau is gerenoveerd. 

Voor het bouwen van nieuwe woningen dienden de vier corporaties 1957 aanvragen in. Voor samenvoegingen bedroeg het aantal 305.

Na 2018 zijn de Rotterdamse corporaties doorgegaan met acties om vermindering van verhuurderhefffing aan te vragen bij de RVO. Welke bedragen daarmee gemoeid zijn, is niet beken