LR blijft weg bij installatie wethouders

5 July 2018, 13:27 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De voltallige fractie van Leefbaar Rotterdam is na de middagpauze van de raadsvergadering, niet meer teruggekomen naar de Rotterdamse raadszaal. Joost Eerdmans liet na de schorsing via een brief aan de raad weten dat zijn fractie 'niet zal meewerken aan dit feestje'. Donderdagmiddag werden de tien nieuwe wethouders van de coalitie van VVD, D66, CDA, CU/SGP, GroenLinks en PvdA geïnstalleerd.

Eerdmans noemt het in de brief verder een zwarte dag voor de Rotterdamse democratie. ''Het schofferen en op voorhand negeren van één op de vijf kiezers is niet normaal. Door deel te nemen aan het debat zouden we het handelen van de aanstaande coalitie in de afgelopen maanden legitimeren."

De protestactie kon op kritiek rekenen van een aantal overige partijen. DENK-voorman Stephan van Baarle vroeg zich af of het wegblijven effect heeft op de vergoeding van de raadsleden: ''Raadswerkzaamheden worden nu niet toegepast. Kan dat ingehouden worden op de vergoeding?'', aldus Van Baarle. Burgemeester Aboutaleb gaf direct aan dat dit geen effect heeft op de vergoeding: ''zo werkt dat niet''. DENK en NIDA noemen de raadszaal dé plek om kritiek te uiten, ook de SP steunde deze conclusie. Aboutaleb onderschreef de conclusie met de woorden 'waarvan akte'. NIDA-raadslid Ercan Büyükçifçi typeerde de protestactie als 'een middelvinger naar veel Rotterdammers'.

''Dit is geen normale gang van zaken. Daarom draaien we de rollen om", zegt Eermans. ''De coalitiepartijen zullen de hele dag gedwongen worden om tegen het resultaat van hun cordon sanitaire aan te kijken: elf lege stoelen, die staan voor onze kiezers die van dit college geen stem hebben gekregen."

De PvdA had bossen bloemen voor de vertrekkende Leefbaar-wethouders gekocht. PvdA-raadslid Narsingh Balwantsingh wilde weten hoe de bloemen nu aan Joost Eerdmans, Maarten Struijvenberg en Ronald Schneider overhandigd kunnen worden.

Voordat de nieuwe wethouders geïnstalleerd werden, vond er ook een debat plaats over het coalitieakkoord Nieuwe energie voor Rotterdam. Aan dat debat heeft Leefbaar Rotterdam door de protestactie niet deelgenomen.

De grootste oppositiepartij heeft elf zetels en haalde 50.000 stemmen, maar is toch buiten het college gevallen.

[caption id="attachment_39982" align="alignnone" width="836"] De brief die Joost Eerdmans namens Leefbaar aan de raad verstuurde. Foto: Lies Roest (GroenLinks)[/caption]