Leefbaar en VVD zullen schrikken van afname fouilleeracties

1 October 2024, 06:00 uur
Politiek
mainImage
ANP

Vergeleken met het jaar 2022 is er in 2023 door de politie in Rotterdam veel minder preventief gefouilleerd. Er is sprake van een daling van 725 naar 484 acties. Het kan niet uitblijven dat de law and orderpartijen als Leefbaar en de VVD hier kritische vragen over zullen stellen, die vervolgens officieel door de nieuwe burgemeester (Carola Schouten) beantwoord zullen moeten worden.  

Er zijn bij aanhoudingen in 2023 ook maar 6 vuurwapens in beslag genomen. In 2022: 27. Ook het aantal aangetroffen steekwapens daalde in aantal: van 287 naar 115.

De belangrijkste oorzaak is onderbezetting bij de politie in comb met het nieuwe invoeringskader: bij het fouilleren moeten namelijk drie politieagenten aanwezig zijn. Voorheen waren er twee genoeg.

Het nieuwe invoeringskader (van 2 naar 3) is ingevoerd na vooral politieke druk. Partijen als Denk (PvdA en D66 en in Rotterdam voorheen ook het verdwenen Nida) hebben altijd een wantrouwende houding aangenomen in relatie tot dit controle-instrument. Ze kregen naar hun gevoel nooit echt de bevestiging dat preventief fouilleren ‘zonder aanzien des persoons’ werd ingezet en niet-westers ogende Rotterdammers aanhoudend de klos waren.

In dat kader zijn overigens nooit statistieken naar buiten gekomen bij wie dan wel - via deze acties - vuur- en steekwapens waren aangetroffen.   

De veiligheidsambtenaren van de inmiddels vertrokken burgemeester Aboutaleb geven overigens een conflict vermijdende uitleg aan de cijferdaling. Zij schrijven aan de raadsleden: ‘’De reguliere surveillance wordt doorgaans gereden met twee politieambtenaren per politievoertuig, waardoor een onafhankelijke waarnemer in de persoon van een derde politieambtenaar veelal ontbreekt en een preventief fouilleeractie op dat moment niet mogelijk is’’

Ter verduidelijking:
Preventief fouilleren wordt door de politie-eenheid Rotterdam ingezet met de volgende drie doelen:

1. Het in beslag nemen van zoveel mogelijk wapens;
2. Mensen een veilig gevoel geven in het publieke domein en een bijdrage leveren aan het herstel van het gezag van overheid en politie;
3. Mensen ertoe bewegen geen wapens bij zich te dragen.

In 2023 waren in zes gemeenten in de Eenheid Rotterdam veiligheidsrisicogebieden aangewezen: Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam, Ridderkerk, Nissewaard en Dordrecht. De enige gemeente waar de acties niet zijn gedaald is Vlaardingen onder een VVD-burgemeester.


Door: Jan D. Swart