Leefbaar: Explosieprobleem volkomen platgeslagen door burgemeester

20 November 2023, 12:59 uur
Politiek
mainImage
Raadslid Coenradie

De Rotterdamse politie komt 500 FTE tekort om zaken adequaat op te pakken, maar tegelijkertijd wordt verzuimd de hulp in te roepen van de Kmar of andere externe partners in de strijd tegen het explosiegeweld in de stad.

Raadslid Coenradie van Leefbaar Rotterdam zit burgemeester Aboutaleb vol op de huid over het explosiegeweld dat volgens haar leidt tot cynisme in de volkswijken, tot wanhoop en angst bij ouders en ook nog eens resulteert in ontwrichting.

‘’Bent u het met ons eens dat zo nu en dan een surveillanceronde erg klinkt als een ‘afvinkrondje’ en dat het richting de samenleving niet overkomt alsof men alles uit de kast trekt om dit explosiegeweld te beteugelen? Zo ja, hoe gaat u waarborgen dat surveillance van de Kmar meer body en inhoud krijgen?’’, luidt de kritiek van Coenradie aan Aboutaleb in vragende vorm.

Juist op de korte termijn knelt de schoen, vindt Leefbaar. En juist omdat de politie zoveel capaciteit tekortkomt, kunnen zij ook alle mogelijke hulp gebruiken; ‘’bijvoorbeeld op straat’’, aldus Coenradie’, ‘’en dan helpt het niet dat wij de Kmar zo nu en dan - wanneer het binnen hun dienst past - een rondje door een wijk laten rijden.’’

Het eerdere voorstel van Leefbaar om gerichte nachtelijke aanpak in te voeren, werd in een recent debat door Aboutaleb geschetst als ‘disproportioneel’. Hij moest er niet aan denken dat Indiase maaltijdbezorgers op iedere hoek van de straat onderworpen moeten worden aan een fouilleeracties. ‘’Maar daarmee wordt het explosieprobleem wat ons betreft volstrekt platgeslagen’’, laat Coenradie weten.