mainImage

Leefbaar houdt hart vast voor rookmeldersbeleid in Rotterdam

30 juni 2022, 17:32 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Alle huizen in Nederland moeten op 1 juli op iedere woonetage voorzien zijn van een rookmelder, maar de Rotterdamse wooncorporaties Vestia en Woonbron hebben op hun website al aangegeven dat zij die datum niet halen. Ook in het Tuynenburgflat in IJsselmonde is het daardoor nog niet op orde. Maar ook particuliere verhuurders blijken nog niet erg voortvarend te zijn en dat is de reden dat Leefbaar-raadslid Marcel Verhoef de nieuwe bouwwethouder Zeegers - nu op woonvisiereis naar Denemarken - oppookt om de uitvoering ter hand te nemen. 

“Veiligheid is een belangrijk punt voor Leefbaar Rotterdam en via deze nieuwe verplichting is het streven om de jaarlijks dertien dodelijke slachtoffers door woningbrand te voorkomen’’, aldus Verhoef. ‘’Het gebrek aan inzicht in de particuliere huursector, vooral in de verkamerde appartementen die veelal bewoond worden door studenten of arbeidsmigranten, baart ons zorgen.’’

Enkele woningbouwcorporaties hebben aangegeven pas in december 2022 te kunnen voldoen aan de nieuwe norm. ‘’Maar bij brand zullen verzekeringsmaatschappij naar verwachting onmiddellijk gaan verwijzen naar de wettelijke verplichting bij de schadeafhandeling. Wie is in de tussentijd, totdat de verhuurder heeft voldaan aan deze wettelijke verplichting, aansprakelijk voor de schade als de verzekering weigert uit te betalen?’’, vraagt Verhoef aan Zeegers.