mainImage

Leefbaar Rotterdam over opvangdwang asielzoekers: absurd

11 augustus 2022, 07:05 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Ook de fractie van Leefbaar Rotterdam kan zich in navolging van de landelijke partijen als bijvoorbeeld JA21 en de PVV niet vinden in het besluit van staatsecretaris Eric van der Burg om gemeenten, die blijven weigeren om nieuwe asielzoekers op te nemen, te dwingen dit wel te doen. Alle gemeenten zullen verplicht worden gesteld om als eerste aanzet hun Rijksvastgoed als asielzoekerscentrum te laten fungeren.

‘’Absurd en volkomen ondemocratisch. Het kabinet zet hiermee de lokale democratie buitenspel en gooit de gevolgen van het falende asielbeleid bij gemeenten over de schutting. No way. Geen nieuwe opvangplekken in Rotterdam, maar de instroom stoppen’’, luidt het actuele standpunt van Leefbaar, dat sinds deze zomer terug is in het stadsbestuur.

Het gesubsidieerde VluchtelingenWerk laat daarentegen weten blij te zijn dat het kabinet dit middel gaat inzetten om op korte termijn meer "fatsoenlijke opvangplekken" te kunnen regelen. "Gemeenten hebben al ruim een jaar de kans gehad opvanglocaties aan te dragen die zij hier wel voor geschikt achten. Maar veel gemeenten hebben, uitzonderingen daargelaten, hun verantwoordelijkheid niet genoeg genomen. Hierdoor is de bevreemdende situatie ontstaan dat sommige asielzoekers zelfs buiten slapen, terwijl er genoeg leegstaand vastgoed is waarin ze opgevangen kunnen worden."


Foto: ANP