door Jan D. Swart
Het college van Rotterdam mag van de gemeenteraad de grond en oude opstallen kopen van de Gamma naast de Veranda op Zuid waar nog steeds het nieuwe Feyenoord Stadion is gepland. Rotterdam schiet het bedrag voor omdat de Stigam – de Stichting die het omvattende traject Feyenoord City managet – blut is. Over de juiste prijs moet overigens nog worden onderhandeld. Bij geen minnelijk akkoord volgt onteigening.
In principe is de grond nog steeds bestemd voor een nieuw voetbalstadion. Daar is ook het bestemmingsplan op gebaseerd dat bij de Raad van State onder een vergrootglas ligt. Komende zomer moet de betaald voetbaltak van Feyenoord zijn ei leggen. Dat wil zeggen: het moet tegen die tijd een goedkopere bouwer hebben gevonden en een vracht extra investeerders. Lukt dat niet dan worden er op het Gamma-terrein – net als op de grond van alle uitgekochte bedrijven naast de Veranda – torenflats gebouwd. Daar is wel een ander bestemmingsplan voor nodig en dat is ook de reden dat het stadsbestuur de BVO Feyenoord uitstel na uitstel verleent.
In het geval van een wonder moet Feyenoord wel opnieuw om 40 miljoen aandelenkapitaal vragen, want de deadline voor de huidige Position Paper is per 31 december vorig jaar verlopen. Robert Simons, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, toverde dat raadsbesluit als herinnering te voorschijn en checkte voor de zekerheid of zijn medevoorstanders (GroenLinks en PvdA) het niet waren vergeten. Nee, dat waren ze niet. Maar blij met de herinnering evenmin.
‘’Het nieuwe stadion bestaat gewoon niet. Punt uit’’, riep Simons. Later herhaalde hij het nog twee keer. Waarna Postma (GroenLinks) vroeg wat het standpunt van Leefbaar zou zijn als Feyenoord morgen opnieuw om die 40 miljoen zou komen vragen. ‘’Feyenoord is altijd welkom’’, antwoordde Simons. ''Maar misschien komen ze om renovatie'', voegde hij eraan toe. Dat wilde Verkoelen van 50Plus ook, maar toch waren die twee aan het kiften. De enige die echt verbouwereerd luisterde naar de verdwenen waarde van de Position Paper was Zeegers van D66 en daarom dus volhield dat ‘’’het nieuwe stadion helemaal niet van de baan is.’’
‘’Graag rolvast blijven’’, hield Simons vol. ‘’Iedereen moet z’n afspraken nakomen. Niet handelen naar de waan van de dag. Als Feyenoord met nieuwe plannen komt, zullen we ze met open armen ontvangen en gaan we opnieuw luisteren.’’