Leefbaar speurt naar échte aantal sociale huur particuliere huisbazen

4 March 2025, 10:21 uur
Politiek
mainImage
Vanessa Bruin

Nepsociale huurwoningen van particuliere huiseigenaren tellen pas écht mee in de sociale voorraad als zij 'een aanvangshuurprijs tot de huurtoeslaggrens hebben en dat zij via een huisvestingsverordening beschikbaar zijn voor de doelgroep'. Voldoen zij hieraan, dan zijn ze niet langer nepsociaal. Maar echt sociaal. 

De twee vereisten zijn afkomstig van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Ze staan in de disclaimer van datawonen.nl. Dat is de website, waar te zien is hoeveel sociale huurwoningen er in Nederland zijn. 
Gemeenteraadslid Vanessa Bruin van Leefbaar Rotterdam is benieuwd hoeveel particuliere huurwoningen in Rotterdam aan de twee vereisten van VRO voldoen, opdat ze zonder morren kunnen worden meegeteld in de sociale huurvoorraad. Ze heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 

De vraag van Bruin komt niet zomaar uit de lucht vallen. Want wethouder Chantal Zeegers houdt er een andere - even simpele als ontoereikende - rekenmethode op na als het gaat om het tellen van het aantal particuliere sociale huurwoningen. De wethouder telt alle particuliere huurwoningen, waarvan zij veronderstelt dat deze een huur onder de 900 euro hebben, mee als sociaal. 
Het staat de particuliere huisbazen van die woningen echter vrij om zelf te bepalen aan wie zij die woning verhuren, zolang het instrument huisvestingsverordening niet wordt ingezet om de verhuurders te dwingen de woning toe te wijzen aan iemand uit de doelgroep. 

Zeegers betrekt die tweede vereiste (het inzetten van de huisvestingsverordening) niet mee in haar rekenmethode. En draagt uit dat 13 procent van de 324.000 woningen in Rotterdam behoort tot de sociale voorraad. 
Volgens de wethouder zijn dat er 41.200. Zij noemt het de potentiële sociale voorraad van particulieren. Toevoeging van het bijvoeglijk naamwoordje 'potentiële' heeft een bijbedoeling. Het voorkomt dat de wethouder moet erkennen dat er geen sprake van is dat die 41.200 woningen daadwerkelijk bij de sociale voorraad mogen worden meegeteld. En dat de minister ze dus ook nimmer zal meetellen als sociale huurwoning op datawonen.nl.

Schattingen over hoeveel nepsociaal in Rotterdam de afgelopen jaren via de huisvestingsverordening is 'omgetoverd' tot echt sociaal, lopen uiteen. Of dat er duizenden of honderden zijn, weet bijna niemand. Zeegers zal daar in haar beantwoording van de vragen van Bruin duidelijkheid over kunnen verstrekken. Een verrassing ligt in het verschiet: de verwachte datum van afdoening is 1 april 😎.